Установени са около 7 критични участъка по речните корита на територията на СО

4872
   Установени са около 7 критични участъка по речните корита на територията на СО
Снимка: БГНЕС

26 хидрометрични станции с радарни сензори са монтирани на четирите реки, които преминават през столицата. Това обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова, която даде старт на кампания за подготовка на населението за реакция при природни бедствия и кризи заедно с главните редактори на водещите медии у нас, пише "Монитор".

Датчиците следят постоянно нивото на водата в коритата, а софтуерът прави и дългосрочни прогнози за състоянието на реките Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска. При хубаво време станциите подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали, процесът се ускорява. Преди новата система експерти отиваха на място по време на всеки пороен дъжд, за да следят нивото на реките, което отнемаше около 30 минути. А сега информацията се получава веднага, а кметицата може да я следи и от телефона си. Системата се прилага за първи път в Европа, а проектът е на стойност 739 000 евро и е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия.

Половин София остава без топла вода

От две седмици до месец и половина ще останат без топла вода през лятото част от най-големите столични квартали, предупреди „Топл...

Установени са около 7 критични участъка по речните корита на територията на Столичната община, отчете още Фандъкова. Тя обясни, че най-опасното място е районът на Нови Искър, защото там има водосбор. Досега от общината са почистили около 50 км речни корита.

„Във всеки един район имаме дежурни екипи, които наблюдават и критичните точки, и като цяло ситуацията, за да може да се реагира”, добави кметицата. Продължава контролираното изпускане с 10 кубически метра в секунда на язовирите „Искър” и бент „Кокаляне”. Язовир „Панчарево” пък се понижава с 40 кубически метра в секунда.

„Издадох заповед за почистване на листа и клони от оттоци, шахти. Това е също проблем за завиряване на улиците”, каза още Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София