1,50 лв. за градски транспорт в София е по-скъпо от билета в 10 европейски столици

7793
1,50 лв. за градски транспорт в София е по-скъпо от билета в 10 европейски столици
Снимка: БГНЕС

Ако цената на билета в градския транспорт в София бъде увеличена до 1,50 лв. (около 0,77 евро), неговата стойност би надминала тази в 10 европейски столици - Вилнюс, Цюрих, Прага, Талин, Любляна, Рим, Атина, Дъблин, Варшава и Букурещ. Това са изводите, направени от платформата за статистическа информация "Инфограф"

Сравнението е базирано на покупателната способност, а стойността се гледа в Стандарта на покупателната способност (СГП), което може да се разглежда като единна условна валута. В сравнението са взети данни за цените на билетите за градския транспорт в европейските столици от сайта priceoftravel.com, а сравненията между тези в София и европейските столици се базират на индекса на равнища на цени (ИРЦ) на Евростат за 2014 г. 

Реорганизация на движението в София заради строежа на метрото

От днес до 31.03.2016 г. се въвеждат промени в организацията на движение в София във връзка със строителството на метрото от ул. &rdq...

Стана ясно, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е направил предложение, което предвижда билетът за градския транспорт в София да поскъпне до 1,50 лв.

"Нашето усещане е, че предложената цена има за цел постигането на компромисен вариант - някъде между сегашната цена от 1 лв. и предложеният ръст от 50 ст", пишат от Инфограф.

Сравнения на номиналната стойност на цените на билетите за градския транспорт би била неуместна, поради разликите както в заплатите, така и в цените в страните членки на ЕС. Причината е, че едно евро не купува същото количество стоки и услуги в различните страни от ЕС. Докато в София за тази сума можете да отидете до центъра и да се върнете, в Лондон няма да можете да си позволите дори едно единствено пътуване. И все пак: в номинално изражение билетът е най-евтин именно в София (0,51 евро), уточняват икономистите от платформата.

Минималната работна заплата (МРЗ) в Полша през втората половина на 2015 г. е 418 евро, а тази в България – 194 евро. В номинално отношение МРЗ в Полша е 2,15 пъти по-висока от тази в България.

Най-наглото паркиране в историята

Преди минути попаднахме на снимка в интернет, която показва нарушител, паркирал по възможно най-забранения начин. Собственикът на авт...

Обаче, ако вземем предвид различната цена на стоките и услугите в полската и българската икономика, минималната заплата в Полша възлиза на 749 СПС ("Стандарт на покупателната способност), а тази в България – на 401 СПС – разликата се стопява до 1,87 пъти. Тази промяна отразява факта, че цените у нас са по-ниски от тези в Полша и че 1 евро у нас може да закупи повече стоки или услуги, като в крайна сметка този ефект в цените е по-силен от разликата в заплатите. Повече за разликата в нивото на МРЗ в страните от ЕС можете да откриете тук.

Към момента единствената столица, в която цената на един билет за градския транспорт (в СПС) е по-ниска от тази в София, е Братислава. Малко по-скъп (както в номинално изражение, така и в СПС) е транспортът в Букурещ.

Според икономистите от "Инфограф" подобен "скок" в цената на билета в българската столица би бил трудно защитим (особено в условията на рекордно ниски цени на горивата), поради което вероятността да се случи е минимална.

Решението по предложение на Центъра за градска мобилност предстои да вземе Столичният общински съвет в следващите месеци, като се очаква това да стане до април.

В Асеновград отново горя автобус на градския транспорт

Запали се автобус от градския транспорт в Асеновград. Това е вторият подобен случай в града в рамките на по-малко от пет месеца, съобщи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София