20 000 кучета са кастрирани в столицата от 2012 г. насам

1816
20 000 кучета са кастрирани в столицата от 2012 г. насам
Снимка: БГНЕС

От 2012 г. на територията на Столичната община са заловени и кастрирани над 20 000 домашни и безстопанствени кучета. Това отчете зам.-кметът Мария Бояджийка с доклад за дейността на ОП "Екоравновесие", на заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори, предаде БНР. 

Средногодишно приблизително 4000 кучета се залавят и доставят в кастрационните центрове и клиники на територията на общината. 

Фандъкова за малките улички в София: Готови сме със 70 проекта

Вече сме готови със 70 проекта, които ще бъдат за цялостно изграждане или цялостни реконструкции на малки улички на територията на мног...

Основно това се прави в Сеславци, а от юни 2015 г.започна да функционира първата общинска ветеринарна клиника, която се намира в район "Връбница", както и клиниката в Банкя, която се стопанисва от "Четири лапи".

"В тези три обекта се извършват дейностите по кастрация и всички медицински манипулации, свързани с това, задължителното чипиране и маркиране. На всяко постъпило животно в тези обекти му е поставено ушна марка и бива регистрирано в Националната ветеринарно-информационна система ВЕТИС", посочи Бояджийска.

Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучетабеше приета през 2012 г., припомня "Фокус“. Като една от основните причини за наличието на безстопанствени кучета на територията на всяка една община зам.-кметът посочи размножаването на наличните безстопанствени кучета, както и домашните кучета, които се размножават и потомството им бива изхвърлено на улицата.

"Методите на работа, които са заложени в програмата, отговарят на изискванията на Световната здравна организация и това са методите на кастрация, обезпаразитяване, ваксиниране, регистрация и маркиране на всяко едно домашно куче и поставянето на микрочип. Вторият основен метод на работа в програмата - всички кучета, които са потенциално агресивни, тези, които са в рискови райони около училища и детски градини и кучета в глутници се настаняват в приюти", уточни Бояджийска и допълни, че в тази връзка Столичната община е изпълнила мащабна инвестиционна програма за изграждане на нова инфраструктура и база. 

Всяко домашно куче вече ще трябва да е с микрочип

На всяко куче, което се регистрира от стопанина му, вече задължително ще се поставя микрочип. Това реши парламентът, след като прие ок...

Изпълнението на програма се следи от Общинския съвет, за което има назначена експертна работна група, която ежемесечно се събира и ѝ се предоставя месечен отчет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com