БСП-София: Новият градски транспорт не е съобразен с хората с увреждания

18471
БСП-София: Новият градски транспорт не е съобразен с хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Столична община има изграден устойчив навик да обновява, купува и развива мрежата на градския транспорт на София, без обаче да влага в това действие каквато и да е било мисъл за хората, които се намират в периферията на обществото. Това казва в своя позиция БСП - София.

Един от христоматийните примери е в сферата на хората с увреждания. Столична община купува "нови" автобуси, тролейбуси и трамваи с цел обновяване на обществения транспорт, но отказва да помисли и за онези граждани на София, които нямат силите сами да се преборят за равноправие, защото именно Общината е един от факторите, които не просто не ги подкрепят, но и дори напротив – пречи и ги изолира, смята софийският клон на БСП.

Фандъкова: Ще продължим да обновяваме градския транспорт

Няма да спрем с усилията за подновяване на трамвайния транспорт. Това каза на брифинг в Министерски съвет кметът на Столична община Йор...

Днес стана ясно (на кметската управа, иначе за всички останали е ясно отдавна), че "новите" автобуси, тролейбуси и трамваи в София са недостъпни за хора със зрителни увреждания, натякват червените. Вратите им се отварят посредством натискане на бутон, който незрящите няма как да открият, тъй като при купуването на тези придобивки на градския транспорт на София никой от управляващите столицата не е вложил мисъл за хората с увреждания. Управляващите не са попитали неправителствени организации, не са се консултирали, не са се поинтересували, констатира БСП-София.

Същият порок на Столична община виждаме и по отношения на хората с физически увреждания, продължават от БСП-София. Ако ползваш количка, за да се придвижваш, за теб би било подвиг да използваш мрежата на градския транспорт, смятат червените. Да, „на хартия“ стотици превозни средства са достъпни, отчитат гръмко ресорните управляващи. Но това е една от поредните заблуди и това се доказва по много прост емпиричен път - виждате ли хора с увреждания да ползват активно градския транспорт? Не. Не, защото хора с увреждания няма, напротив! Но те не могат да използват „достъпния“ транспорт, защото всъщност той рядко е наистина достъпен. За да се возиш в градския транспорт, ако си с увреждане, трябва шофьорите да са обучени, да спират близо до тротоарите, да спускат рампи и прочие. За да се случи всичко това, Столична община трябва да се интересува от жителите на София, които са с увреждания. Нещо, което управляващите на града системно отказват да правят, смятат от Столетницата.

Емблематичен в този смисъл е примерът с метрото на София. Гордостта на ГЕРБ, съоръжението за стотици милиони, което обаче остава хронично недостъпно за хора с увреждания. На повечето места има асансьори, биха казали управляващите Общината с цел отново да си измие ръцете. Но не се интересуват, че между перона и мотрисата има разстояние, а освен това има и праг. Не се интересуват, че да преминеш този праг сам е близо до невъзможното. Не знаят, че нещо да е достъпно, значи човекът с увреждане да може да го използва сам. Не да го бутат, не да го носят, не да го влачат, не да го теглят - той или тя да влезе сам. Както влизат в метрото, трамвая, автобуса и тролея и всички останали граждани. Но, за да знае това, доминираната от ГЕРБ София, трябва да се интересува. А очевидно не се интересува, смятат червените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София