Боил Банов: Учители от НГДЕК са търсели подкрепа от Реформаторите

19099
Боил Банов: Учители от НГДЕК са търсели подкрепа от Реформаторите
Снимка: Actualno.com

Искам да уточня, че починалият учител по немски език в НГДЕК Бойко Атанасов не е присъствал на срещата на 5 март между представители на Класическата гимназия и Министерството на културата. Това каза заместник-министърът на културата Боил Банов пред Нова телевизия. Банов опроверга информация на медията, която всъщност излезе първо от OFFnews. В OFFnews информацията беше коригирана няколко часа, след като излезе в късната вечер на 5 март. Статията беше писана от главния редактор на медията Владимир Йончев, който е възпитаник на НГДЕК.

По отношение на училището ще кажа две думи – преди три години стартира процедура за ремонт на няколко български училища, включително НГДЕК. Впоследствие договорът е подписан от служебното правителство на Марин Райков. Сега трябва да изпълним условията на проекта, който е европейски, подчерта Банов.

НГДЕК изостри отношенията между МК и Реформаторите

По повод дискусията в публичното пространство относно възстановяването на учебния процес в обновената с европейско финансиране сграда н...

Желанието на някои родители и ученици да учат в центъра е разбираемо, но базата на НГДЕК е в „Модерно предградие”. Ако училището сега се върне, губим 2,2 млн. лева. Едвам издържаме – това са заплатите на целия сектор на артистите за два-три месеца. Ако някой мисли, че България може да си позволи тези пари, да каже, заяви Банов.

Банов призна, че при и.д. директора на НГДЕК Мариела Папазова има депозирани 35 оставки на учители. Ще имаме нова среща с тях, ще говорим по въпроса и ще обсъдим притесненията им, подчерта Банов.

Заместник-министърът на културата съобщи и, че част от учителите са разговаряли и са търсели подкрепа от Реформаторския блок, за да остане НГДЕК в центъра. Имаме план това да стане, но ще отнеме години, заяви заместник-културният министър.

Исторически бележки

РЗИ постанови: Сградата на НГДЕК на "Баба" е годна за учебни занимания

Сградата на Класическата гимназия в квартал "Модерно предградие" "има готовност за провеждане на учебни занимания". Това гласи заключен...

Председател на училищното настоятелство на НГДЕК и ревностен защитник на позицията училището да остане в центъра е Ирина Абаджиева-Репуц, дъщеря на полковника от запаса Юлий Абаджиев, председател на Съюза на българските командоси. Ирина Абаджиева-Репуц е също председател на Християндемократическата партия (ХДП). Има съмнения доколко училищното настоятелство е легитимно, защото от дълго време не е провеждало събрание, а по информация на Actualno.com една от дъщерите на Репуц вече е завършила НГДЕК, а другите три учат в частно немско училище, което поставя под съмнение председателското ѝ място начело на училищното настоятелство. Партията на Репуц беше част от коалицията на Реформаторския блок, но Репуц се скара с Реформаторите, защото ХДП не остана в коалицията след влизането ѝ в парламента. Съответно ХДП не взема държавна субсидия. Остава въпросът дали Реформаторският блок не оказва подкрепа по казуса НГДЕК заради факта, че ХДП остана извън борда за 43-тото Народно събрание.

Още на 22 октомври миналата година Actualno.com направи интервю с Боил Банов, който тогава беше заместник-миистър на културата в служебното правителство. Тогава г-н Банов подчета, че "групата, която иска НГДЕК да остане в центъра, трябва да намери има ли законово възможен ход след април 2015 година Класическата гимназия да не се връща в „Модерно предградие”. Този ход трябва да е ясен, категоричен, през решение на Европейската комисия дори, но за момента такъв ход не се вижда. До зимната ваканция обаче всичко следва да е изяснено, защото не може да се чака до последния момент".

По информация на Actualno.com учебният процес в НГДЕК тече нормално. Учениците са в сградата на ул. „Баба” 16, в кв. „Модерно предградие”. Няма обаче дневници, в които да се отбелязват присъствия и отсъствия, както и оценки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София