ДАМТН намери и бензиностанция, която сипва повече гориво

13067
ДАМТН намери и бензиностанция, която сипва повече гориво
Снимка: Gettyimages

При информацията за 87 разходомера, които са отчитали по-малко гориво от действително сипваното на клиенти, се оказа, че в София имало бензиностанция, която наливала повече гориво, отколкото отчитала.

Информацията беше потвърдена от ДАМТН, но инспекторите не казаха коя е бензиностанцията - може би заради очакван наплив на клиенти.

Само 40% бил делът на петрола в цената на горивото

Проверките не засягат ценообразуването. Дълбоко се съмнявам и до каква степен един такъв терор с постоянни проверки би принудил произво...

Инспекторите обаче се натъкнали и на обратни примери, при които клиентите са ощетени. Най-драстичният случай е за обект, в който на отчетени 20 литра зареждане реалното количество е било с 1,5 л по-малко. Това прави 7,5% разлика, информира "Труд".

Заради нарушенията Министерството на икономиката предлага глобите за несъответствия в средствата за измерване да се увеличи 20 пъти до 10 000 лв. за първо нарушение. В момента санкцията е 500 лв. за първо нарушение и 1000 лв. за повторно. За нарушено качество на горивата санкцията и в момента е висока - от 10 000 до 200 000 лв., посочи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Обмисля се също създаване на лаборатория в Българския институт по метрология (БИМ) за контрол на софтуера на измервателните уреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София