ДЕОС ще се борят за намаляване властта на общината и регулация в "ромските квартали"

8877
ДЕОС ще се борят за намаляване властта на общината и регулация в "ромските квартали"
Снимка: ДЕОС

Общината е лош стопанин. Така накратко Виктор Лилов, кандидат за кмет на София от либералната партия ДЕОС, коментира многото проблеми в столицата, включително този с приютите за бездомни кучета и боклука в столицата, по време на среща с медии.

Общината трябва да даде възможност на различни неправителствени организации да отговарят за приютите за кучета, като просто е нужно да се създаде ясна регулативна рамка по този въпрос, обясни Лилов.

Кандидат за кмет: Сред политиците ни има гейове, но го крият от страх

Български политици крият своята хомосексуална ориентация заради опасност от натиск и изнудване. Това заяви пред Дарик кандидатът за кме...

ДЕОС е нова либерална политическа формация, която се обявява за политика на отворените данни от страна на общината и общинските дружества. От партията искат до 2020 година да постигнат пълна електронизация на административното обслужване, както и задължение на общината да публикува всички генерирани от нея и общинските дружества отчети и данни.

Популярната в сферата на онлайн маркетинга у нас Жюстин Томс, която е част ДЕОС, даде пример с липсата на отчетност за „синя“ и „зелена“ зона в столицата. Абсолютно задължение е общината да публикува всеки месец отчет за парите, които ние всички плащаме, каза тя. Според Жюстин Томс от общината трябва да се вземат колкото се може повече функции и те да се дадат на гражданите.

В ДЕОС има представители на четири етноса, включително роми и арменци, като на местния вот формацията разчита на включването на мислещите хора. От партията имат амбициозни идеи за преборване на монополни дружества в столицата и разрешаване на проблемите на хората в кварталите преобладаващо ромско население.

Виктор Лилов посочи, че е нужно дерегулиране на пазара на отпадъци, като се даде възможност на включването на повече от една компании да оперират в тази сфера. Той обърна внимание и на още един проблем - таксата смет не се е променяла последните 3 години, а цената на горивата намалява. По думите му общината стимулира правенето на боклук, за да стимулира дейността на една фирма.

ВМРО иска изборните секции да са извън гетата

ВМРО иска изваждане на избирателните секции извън циганските гета. Поводът са двете нападения над журналистически екипи в един и същи д...

"Трябва да кажем стига. Нужна е промяна". Така Таня Иванова, кандидат за общински съветник от ДЕОС, отговори на въпроса дали не ги е страх да променят статуквото, създадено от определени бизнес кръгове в столицата. По този въпрос Виктор Лилов коментира, че няма как да ги е страх, тъй като те не за зависими от тях.

Говорейки за фокуса върху „ромските квартали“ и конретно ситуацията в столичния квартал „Факултета“, Емилия Данчева от ДЕОС заяви, че ромите нямат специфични нужди, а такива като на всички останали. Те нямат достатъчно детски градини, има само едно училище, което е основно, а в квартал "Факултета" живеят 50 000 души, обясни тя. "Проблем е лошото качество на образование в сегрегирано училище", заяви Емилия Данчева. Тя допълни, че има родители, които осъзнават нуждата от образование и пращат децата си в училище в други квартали. Там обаче децата стават жертви на насилие. "Ромските квартали“ са капсули, които все повече започват да се затварят“, коментира още Данчева.

Виктор Лилов обърна внимание на факта, че ромските общности имат много патриархална структура; при разрастване на семейството то остава на същото място, като просто се разширява постройката, в която живеят. В тази връзка ДЕОС обещава да работи за вкарване в регулация, където е възможно от градоустройствена гледна точка за узаконяване. Ще се търси и възможността жителите на „ромските квартали“ да закупят парцелите, които обитават, а после като собственици да поемат задълженията си за плащане на дължимите данъци и такси, казват от ДЕОС. От политическата формация се застъпват още за координация между общинските и МВР, така че да не се стига до сблъсъци като този в Орландовци, за които повод стана силна музика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София