Ден на отворени врати и специална изложба за 3 март в НВИМ

32640
Ден на отворени врати и специална изложба за 3 март в НВИМ
Снимка: БГНЕС

За шеста поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България - 3 март, с Ден на отворени врати и специална изложба „Трети март - три войни - три съдби", която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден. По повод празника НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна хронологична и външна експозиция.

Рекордно голямо българско знаме ще се развее на 3 март

Българският трибагреник ще "прегърне" Самарското знаме в Стара Загора на 3 март. Навръх Националния празник на България, Мемориалният...

Изложбата „Трети март - три войни - три съдби" представя съдбата на три офицерски фамилии, в която се оглежда почти век национална история.

Сто тридесет и седмата годишнина от Руско-турската война ще бъде разгледана не като низ от бойни действия, а като проекция в бъдещето чрез съдбите на трима опълченци, станали генерали в освободена България - Данаил Николаев, Стефан Тошев и Кръстю Маринов, както и на техните синове - подп. Никола Николаев, ген.-лейтенант Тодор Тошев и ген.-лейтенант Иван Маринов.

Атрактивният визуален и звуков разказ на изложбата, посветена на Националния празник, ще покаже на посетителите експонати, свързани с живота и военния път на представителите на тези фамилии, както и много уникални реликви, отдавна превърнали се в символ на националното ни битие. Включени са и иновативни мултимедийни подходи, които ще засилят внушението от прочита на свободата, идеалите, полическите пристрастия и болезнените рани на времето.

На 3 март всички гости на НВИМ ще имат възможността да се докоснат и до повече от 300 експоната, свидетели на Руско-турската война, представени целогодишно в постоянната експозиция на музея.

Връх Шипка пълен на 3 март

Връх Шипка ще бъде пълен на Националния празник Трети март. Тази година в честванията ще участват десетки хиляди българи. Пълни са и хо...

В деня на Националния празник вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10.00 до 18.00 ч.

По повод празника вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ във Варна - Военноморски музей и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., както и в Музея на авиацията - Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София