Хванаха във фрапиращи нарушения ръководството на училището на Ана-Мария

22365
Хванаха във фрапиращи нарушения ръководството на училището на Ана-Мария
Снимка: БГНЕС

Децата в четвърто помощно училище са били оставени под грижите на непедагогически персонал, показват първите резултати от проверката на Министерството на образованието и науката във връзка със случая с възможно сексуално насилие срещу болната от аутизъм Ана-Мария, предаде БГНЕС.

По-рано през деня ви съобщихме за първите резултати, а сега излязоха и повече подробности. Проверката установи нарушения и предстои да се вземат решения за последващи действия. Това заяви заместник-министър Ваня Кастрева пред 33-мата родители, които се бяха събрали на протест пред сградата на МОН в София и бяха поканени на среща.

При проверката са установени нарушения в организацията на учебно-възпитателния процес на 19 септември. В следобедните часове учениците са били оставени под грижите на непедагогически персонал. Също така е било допуснато детето да бъде с ученици в друга класна стая.

В училището не е въведен механизмът за противодействие на училищния тормоз.

При оплакването от страна на майката за липсващото бельо на дъщеря й, персоналът не е идентифицирал проблема, поставен от родителите, като ситуация за дете в риск и не е задействал Координационния механизъм за действие при деца в риск, съобщиха от МОН.

Проверката сочи, че в помощното училище не са предприети ефективни действия за сътрудничество и комуникация с родителите. Освен това са налице и пропуски във воденето на училищната документация. Според Ваня Кастрева предвид тежестта на нарушенията, ще се предложи резултатите от проверката да се разгледат от дисциплинарната комисия в МОН и тя да реши какви наказания да се наложат. Те, обаче, са най-вероятно глоби - до около 1000 лева.

"Случаят с Ана-Мария е изключително важен и деликатен, затова ние вече инициирахме поредица от срещи с неправителствени организации, с ДАЗД и АСП, с МВР. Целта ни е да изработим заедно специален механизъм за превенция на риска в образователната система. За мен в едно успешно общество нещата се случват, когато всички вървим в една посока и работим в екип", каза Кастрева. Тя увери родителите, че те трябва също до участват със своите предложения при създаването на механизма.

Присъстващите родители поставиха редица въпроси, свързани с необходимостта от осигуряване на сигурна среда за децата в образователните институции. Те предложиха още мандатност на директорите, периодични проверки на психическото състояние на преподавателите, осигуряване на лесен достъп на родителите до училищата, на психолози и камери в учебните заведения. Родителите поискаха при установени виновни в IV помощно училище, свикване на спешна родителска среща с ръководството на училището и проверка на всички помощни училища в България.

Също днес ще се проведе и работна среща между ръководните екипи на МОН и на Държавната агенция за закрила на детето, на която бяха обсъдени констатациите от проверките на двете институции.

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая "Ана-Мария"

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая с 13-годишната Ана-Мария, страдаща от аутизъм, съобщ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София