МК натри носа на директора на НГДЕК - на "Баба" повредите са умишлени

40583
МК натри носа на директора на НГДЕК - на "Баба" повредите са умишлени
Снимка: Actualno.com

По повод спекулативните твърдения на група родители на ученици от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", че появили се дефекти във физкултурния салон на реновираното училище на ул. "Баба" № 16 били следствие от некачествени ремонтни работи, Министерството на културата припомня, че увреждането на съоръженията в училищната сграда е причинено умишлено след края на ремонта, а не е следствие от извършените там ремонтни работи. За този факт има и съставен протокол на 17 септември 2014 г.

Информацията за саботажа стана ясна още на 19 септември миналата година, както и Actualno.com писа.

Рашидов тропна с крак: Няма азбест в НГДЕК

Министърът на културата Вежди Рашидов предостави публично данните от анализа за азбест в ремонтираната сграда на Националната гимназия ...

На 17 септември е установено, че „...много от дефектите не са резултат от некачествена строителна работа или пропуски в нея, а от действия, в някои случаи и вандалски, извършени след предаването на сградата с Актове обр. 15 и 16. Липсващи елементи, смачкани водосточни тръби, причинили течове в помещения до гимнастическия салон, разбити врати, зацапани с боя стени, счупени и увредени съоръжения и части от сградата, включително и в интериора. За съзнателното увреждане, установено на 17.09.2014 г., е съставен протокол и има снимков материал”.

Писмото на Министерството на културата до директорката на НГДЕК Мариела Папазова (бел. ред. - тя е сестра на Константин Папазов-Тити) е в отговор на неин доклад от 9.02.2015 г. за нередности и дефекти в сградата на НГДЕК. Становището на Министерството на културата е, че ръководството на НГДЕК се е проявило като лош стопанин на сградата на Класическата гимназия и не е поддържало и опазвало имота така, както изисква законът.

Междувременно днес, 26 февруари 2015 г., бе извършена нова инспекция в обновената с европейско финансиране сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16 в кв. "Модерно предградие". В инспекцията взеха участие и директорът на Дирекция „Управление на собствеността” в Министерството на културата инж. Пано Панов, както и държавни експерти от дирекцията. На огледа присъства и директорката на НГДЕК Мариела Папазова. Представители на фирмата изпълнител на ремонта поеха ангажимента да отстранят още в близките дни нередностите във всички „проблемни” зони в училищната сграда, в това число - и да възстановят целостта на мазилката на местата с появила се влага от течове, констатирана например на една от стените във физкултурния салон на гимназията.

Следва да се има предвид, че констатираните незначителни проблеми са възникнали след завършването и предаването на обекта и не са свързани с договора. Независимо от това, всички неизправности ще бъдат незабавно отстранени.

МК: Анкетата "за" или "против" местенето на НГДЕК била дело на родители

Анкетата, която е раздавана на ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), не е инспирирана от ръководството на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София