НПО: Парите от платеното паркиране не отиват в бюджета на София

9376
НПО: Парите от платеното паркиране не отиват в бюджета на София
Снимка: БГНЕС

Нито един лев от таксите за платено паркиране в столицата не влиза в общинския бюджет. Свидетелството е част от становището на Дирекция „Финанси” към Столична община по повод проекта за нова наредба за паркирането, адресирано до правната комисия на Столичния общински съвет, председателствана от Искра Ангелова. За това алармира неправителствената организация "Софийски обществен съвет".

От организацията цитират писмото на дирекцията: "Във връзка с досегашната практика Ви уведомяваме, че по банковите сметки на Столична община или нейни подведомствени разпоредители с бюджет не постъпват средства от такси за паркиране и те не се отчитат и консолидират в дирекция „Финанси“. Приходите от такси за паркиране постъпват в общинското дружество (търговското дружество с принципал СОС – б.а.) „Център за градска мобилност“ ЕАД, което извършва дейностите по паркирането на територията на Столична община".

Зафир Зарков пред Actualno.com: Обжалването за синя зона касае само статута на ЦГМ

Законно или незаконно се събират глоби и такси в синя и зелена зона? Този въпрос беше повдигнат от Столичния обществен съвет (СОС) пред...

В писмото си Симеонова обръща внимание и на факта, че според Закона за местните данъци и такси, по-конкретно чл. 9а, ал. 3, приходите от местните такси трябва да постъпват в бюджета на общината.

Отново няма яснота кой ще събира приходите от платеното паркиране и къде ще постъпват те. Съдейки от създадените предпоставки от постъпленията отново ще се облагодетелства търговското дружество „Център за градска мобилност” ЕАД, вместо да отиват в бюджета на общината, както изисква законът.

Отново в четвъртък, Освен разходите по махане на скоба, сложена за неправилно паркиране в "синя" и "зелена" зона в София, Столичният общински съвет (СОС) готви и ново наказание - задължителна глоба. За това алармира вчера  Софийския обществен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София