На първа инстанция - таксите за синя и зелена зона и за паяка в София са незаконни

11075
На първа инстанция - таксите за синя и зелена зона и за паяка в София са незаконни
Снимка: БГНЕС

Приемането на текста за определяне на сегашните цени на синя и зелена зона от Столичния общински съвет е незаконно. Това реши Административен съд – София-град по жалбата на Софийския обществен съвет и още две физически лица. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в срок от 14 дни.

Решението касае промяната на Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община, взето още на 22-ри март, 2012 година. С тази промяна в София се въвеждат синя и зелена зона за паркиране на цени съответно от 2 лева и 1 лев на час, но не само. Другите промени са - винетки за паркиране от 15 лева месечно и 150 лева годишно за синя зона и 10 лева месечно плюс 100 лева годишно за зелена зона, съответно 450 и 300 лева годишно за всеки следващ автомобил на жилище, цени за служебен абонамент от 650 и 450 лева на месец, цена на скоба за неправилно паркиране от 30 лева, както и цена за репатриране на неправилно паркиран автомобил от 60 лева. Всичко това обаче е прието незаконно, посочва първата съдебна инстанция.

От 13 юли таксуват по различен начин за синя зона в Ямбол

От 13 юли се въвежда нов начин за таксуване на паркиралите автомобили в „Синя зона” на град Ямбол във връзка с изменение...

В обжалването на нормативната промяна се твърди, че Столичният общински съвет (СОС) не е компетентен да решава каква да е организацията на движение на територията на общината. Освен това се посочва, че е нямало публикувани мотиви относно решението за вдигане на таксата, не е публикуван и в срок от 14 дни проекта на Наредбата на сайта на Столична община (СО). Отделно има и оспорване, че СОС всъщност определя цена, а не такса за паркиране.

В крайна сметка съдът посочва, че СОС си е позволил да приеме нормативен, а не общ административен акт. Каква е разликата - нормативният акт действа неограничено във времето, до отмяната му, а общият административен акт действа еднократно. Съдът е дал за пример определянето на размера на таксата за битовите отпадъци – тя е общ административен акт, който се издава всяка година на базата на план-сметка. Заключението е, че таксите за синя и зелена зона, за поставяне на скоба и за вдигане на неправилно паркиран автомобил са от същата величина, както таксата за битовите отпадъци. Съдът приема и, че действително не е публикувана в законов срок проекта на новата Наредба, за да има възможност за обжалване. Съдиите казват и, че не е имало публикувани мотиви защо се правят промените за синя и зелена зона – какви са причините, какви са целите, какви са очакваните резултати, колко ще са разходите по новата наредба и дали наредбата съответства на правото на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София