На пътя Нови Искър - Своге е първият пътен знак с възможност за дистанционно изменение

8959
На пътя Нови Искър - Своге е първият пътен знак с възможност за дистанционно изменение
Снимка: АПИ

При 81-ви километър на път II-16 Нови Искър – Своге е монтиран първият знак с възможност за дистанционно изменение (Varible Message Signs). Доставката, монтажът и внедряването на този вид знаци е по проект на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ“ 2007-2013 г.

Предвижда се да бъдат поставени общо 20 броя пътни знаци с възможност за дистанционно изменение в различни области от страната по пътищата от първокласната и второкласната пътна мрежа, информира АПИ.

Пътуваме по-бързо към Гърция

Пътуващите към Гърция вече стигат много по-бързо до граничния пункт Кулата. Снощи беше пуснато движението по новото трасе от автомаги...

Предстои знаци с дистанционно изменение да бъдат монтирани на участъците от път I-1 Видин – Монтана, Мездра – Ботевгрaд, Симитли – Струмяни, на път I-2 Русе – Разград, на I-9 Варна – Бургас, II-19 Симитли – Банско, на II-86 Асеновград – Пампорово и т. н.

Системата от пътни знаци с възможност за дистанционно изменение има за цел да осигури бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, за въведените ограничение, алтернативните маршрути и т. н. чрез прилагане на съвременни комуникационно-информационни технологии. Чрез комбинация от светодиоди с два цвята на таблото ще може да се изобразява както текст, така и символ на определен пътен знак.

Изпълнението на договора за „Доставка, монтаж и внедряване на Системата от пътни знаци с възможност за дистанционно изменение“, след проведена процедура по ЗОП, е възложено на „Системни комуникации“ ЕООД. Стойността му е 526 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проекта е краят на октомври тази година.

Очакваните резултати от изграждането й са бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомление на шофьорите на пътя при необходимост от налагане на ограничение или за съобщаване на извънредни ситуации. Очаква се още това да доведе до повишаване на безопасността на движение на участъците от републиканската пътна мрежа, на които са поставени пътни знаци с възможност за дистанционно изменение. Също така се цели предоставяне на важна информация към водачите на МПС в реално време при бедствия, аварии и други непредвидени обстоятелства. 

Шефът на "Св. Тома" не вижда как комплексът би спечелил от затворен път между Созопол и Приморско

Не виждам как курортен комплекс "Св. Тома" се облагодетелства от затворения път между Созопол и Приморско. Това каза Радослав Котларов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София