Ново начало, стари проблеми - НГДЕК няма разрешително за старт на учебната година

67752
Ново начало, стари проблеми - НГДЕК няма разрешително за старт на учебната година
Снимка: Actualno.com

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в София няма разрешение да започне учебната година. Това стана ясно след изявление пред БНР на д-р Христина Котларска от Столичната регионална здравна инспекция.

Котларска обясни, че последната проверка е от днес и категорично е установила, че няма условия за провеждане на учебни занятия в Класическата гимназия.

Столична община иска да "прилапа" ремонтираната сграда на Класическата гимназия

Столична община иска да си вземе обратно ремонтираната за 2,2 млн. лв. по европейски проект сграда на Националната гимназия за древни е...

"Към днешна дата все още няма създадени условия за провеждане на учебни занятия. Всеки ден се проверява докъде са стигнали ремонтите. И днес, последно, все още не е готово, а е ясно, че животът и здравето на децата са на първо място и не могат да бъдат допуснати все още в училищата. Има довършителни дейности по покрива на сградата, на четвъртия етаж все още се работи. Има известни проблеми на първия етаж с един санитарен възел, който също трябва да бъде довършена работата по него. В двора все още пясъци, цимент - ремонт, разбирате ли?! Текат ремонтни дейности - т.е. деца вътре няма как да допуснем".

На въпрос кога ще може децата да влязат в клас, Котларска отговори, че не знае. Това е ангажимент на директора г-жа Мариела Папазова и на строителите, добави тя.

Сагата с Класическата гимназия се разгоря изключително силно през миналата учебна година. Тогава, в поредица от статии, Actualno.com запозна читателите си с перипетиите в учебното заведение. НГДЕК беше преместена в сградата на 13-то ОУ от квартал "Модерно предградие", при това след като имаше разрешително за връщане там след извършен ремонт по европейски проект. Причината - взета без всякакъв контрол проба от стената на сградата, от родители в училищното настоятелство, с подкрепата на г-жа Папазова и без присъствието на специалист, който да консервира пробата, с която да се докаже наличие на азбест. Официалните резултати от проверката още не са оповестени - вместо това обаче Техническият паспорт на 13-то ОУ показа много проблеми, включително с комина на покрива, който може да падне и да убие хора, както и с факта, че сградата не отговоря на земетръсните норми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София