Паметникът пред НДК без Акт 16

18767
Паметникът пред НДК без Акт 16

Паметникът „1300 години България" пред НДК никога не е получавал Акт 16. В документите за строителството му са описани множество недостатъци на обекта. Това обяви зам.-кметът на София по култура, образование и спорт Тодор Чобанов пред бТВ. Той представи и документи в подкрепа на твърденията си.

„Построяването на паметника е част от мащабна компания, като част от която се провежда конкурс с уважавани български автори - скулптори, художници. През 1981 г. София е трябвало да се сдобие с монумент. Строежът започва наистина на 1 април, от документите се вижда, че строителите са били принудени да бързат и не са спазвали технологични процедури", разказа Чобанов.

Паметникът на Калоянчев в Бургас - готов до лятото

До началото на летния туристически сезон в Морската градина в Бургас ще бъде издигнат паметник на големия български актьор Георги Калоя...

„Паметникът, чието изграждане е струвало 5 млн. лв. към онзи момент, се е разрушавал още в деня на полуофициалното му откриване. Не отговарят на истината твърденията, че Столичната община е била несериозен стопанин – паметникът става общински чак през 2006 г.", посочи още Чобанов.

Той обясни, че дискусията около отстраняването на паметника пред НДК е породена от проблема за сигурността на конструкцията, а не е част от спор за наследството на комунистическия режим. „Тоталитарната епоха ражда особен вид изкуство и в София има много примери за това. Никой не коментира тяхната съдба, а тук проблемът е, че паметникът се е разрушавал още от самото начало", изтъкна Чобанов.

В края на декември 2014 г. Столичният общински съвет взе решение за премахването му и възстановяването на негово място на мемориалните плочи на I и VI софийски пехотен полк. Плочите са били на мястото до 1977 г., когато са съборени заради строителството на НДК.

Кога ще се пристъпи към практически действия обаче не е ясно, защото вече са подадени жалби срещу решението – една от тях е на автора проф. Валентин Старчев.

В Долни Пасарел вече се издига паметник на Димитър Списаревски

На 20 декември 1943 г. при първия си боен полет загива българският поручик Димитър Списаревски. Това се случва, след пилотът като сваля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София