Петър Диков нарушава действащия ОУП на София с трамвая през Борисовата градина

11769
Петър Диков нарушава действащия ОУП на София с трамвая през Борисовата градина

Точно както се и очакваше, съпротивата срещу проекта за прокарване на трамвайно трасе през Борисовата градина в София не закъсня.

Специално пред Actualno.com председателят на Софийския обществен съвет Гергана Владкова потвърди, че гражданската организация внася сигнал с искане за незабавно спиране и ревизия на проекта за изграждане на трамвайна линия от бул. „П. К. Яворов” до гара „Пионер”. Сигналът е изпратен до Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие”, до министъра на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева, до премиера в оставка Пламен Орешарски, до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, до областния управител на София-град Росен Малинов, както и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. Не успяхме вчера да внесем сигнала до г-жа Фандъкова, тъй като имаше бомбена заплаха срещу сградата на Столична община и работното време на деловодството ѝ свърши, но ще го направим днес, уточни г-жа Владкова.

Петър Диков: Който не иска трамвай през Борисовата градина, може да обжалва

Протестиращите срещу изграждането на ново трамвайно трасе от бул. „П. К. Яворов” до гара „Пионер” и изменение н...

На въпрос на Actualno.com ще се обърне ли Софийският обществен съвет към съда, както препоръча на несъгласните вчера основният двигател на трамвайния проект главен архитект Петър Диков, г-жа Владкова каза, че ще го сторят веднага щом има обявено решение от СОС по въпроса. Вчера СОС прие доклада на Диков, който включваше плана за регулация на проекта. Към момента сезираме и Комисията по петиции на ЕС, както и самата Европейска комисия, добави тя.

Безумно е по такъв начин да се разхищават 20 млн. лева – за проект, от който не само няма нужда, но и е недалновиден, смята Владкова. Планираното трасе не е разработено в съответствие с Общия устройствен план (ОУП) на Столична община, каза още тя. И посочи пример – точно според действащия ОУП, приет през 2009 година, в частта за трамвайния транспорт е записано, че един от новите трамвайни маршрути по финансирания от Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) Компонент 6 от Проекта за интегриран градски транспорт, ще минава от кръстовището на бул. „Симеоновско шосе” и бул. „Яворов” и ще продължи по бул. „Симеоновско шосе” към Гара Пионер по бул. „Никола Габровски”, бул. „Г.М. Димитров”, бул. „Климент Охридски”, ул. „8-ми декември”, ул. „Акад. Борис Стефанов”, ул. „Проф. Иван Стренски” и ул. „Арх. Стефан Младенов”. С други думи не се предвижда преминаване на линията на лесопарковата част на Борисовата градина, което със настоящия проект (през "Никола Габровски", "Г. М. Димитров" и Борисовата градина), за който Диков лобира, се случва. На всичкото отгоре, според действащия ОУП на Столична община, горската част на Борисовата градина е Зона за паркове и градини, част от културно-историческото наследство на София и там е допустимо застрояване със сгради и съоръжения, свързани с отдиха.

Най-тъжното и ироничното е, че точно по друга ос – ако не се лъжа 1.4, докато тази за трамвайното трасе през Борисовата градина е 1.5 на ОПРР, можем да кандидатстваме за облагородяване на зелените площи и системи в София, възмути се Гергана Владкова. Вместо да го направи, Столична община иска да усвои европейски пари заради самото усвояване, каза с горчивина г-жа Владкова пред Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София