Пускат нова монета за София

8621
Пускат нова монета за София
Снимка: БГНЕС

Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на столицата, наречена „София през вековете”. Това ще стане на празника на града - 17 септември.

Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква, пише „Стандарт”. Тя е уникална за страната с правоъгълната си форма и цветно покритие. Изобразява периода на средновековен Средец. Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят.

Монетата от 2 лева сменя банкнотата до края на годината

До края на годината ще имаме монета от 2 лева. Замяната на хартиената банкнота вече е започнала. Това обяви настоящият подуправител на ...

Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът „Св. Св. Никола и Пантелеймон”, известен повече като Боянската църква. Храмът, превърнат днес в музей е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради уникалните й стенописи. Един от тях е на севастократор Калоян - бележите управник на град Средец през 18 в.

Всяка монета от лимитираната серия се посвещава на различен период от историята на София, обясни изпълнителният директор и председател на УС на „Общинска банка” Сашо Чакалски.

Образът на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София, е изобразен на първата монета от поредицата „София през вековете”. Третата монета ще се появи през 2016 г. и ще носи символиката на съвременна София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София