"Път за бебешки колички" обединява родители за промяна на градската пешеходна и пътна инфраструктура

6815
"Път за бебешки колички" обединява родители за промяна на градската пешеходна и пътна инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Всекидневни трудности с придвижването в столицата провокираха родители да създадат гражданска инициатива за промяна на катастрофалната пешеходна инфраструктура в София. Разбитите плочки, счупени павета, бордюри, тротоари и други видове настилки, опасните рампи в почти всички подлези на града, които са пригодени за  едва около 20% от бебешките колички,  възпрепятстват не само разходките, но и всекидневните нужди за придвижване с дете. Това, на практика, лишава майките и бащите от елементарни права и възможности.

Основната цел на инициативата “Път за бебешки колички” е изграждането на достъпна градска среда. На този етап сдружението се ангажира със създаване на база с фото и видео материали, и разкази на очевидци, за изключително тежкото положение, в което са поставени гражданите на София. Целта е да бъде доказано, че въпреки ремонтните дейности, пешеходната инфраструктура в столица в Европейския съюз продължава да прави отглеждането на дете трудно, вместо да го улеснява. Неглижирането на тези проблеми носи всекидневна вреда на децата и родителите, които са най-активната част от данъкоплатците и производителите на БВП за страната.

Ако стане кмет, Мирчев от БСП ще направи ревизия на управлението на Фандъкова

Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев си поставя задачата на първи тур на местните избори да спечели повече от 110 000 гласа...

Втората основна цел на инициативата е постигане на твърд и ясен ангажимент от страна на администрацията на града по проблема, който описваме, като този ангажимент трябва да е обвързан с ясни срокове и конкретни улици и квартали. Лошият опит показва, че общите ангажименти не водят до конкретен резултат. Достъпна градска среда ни се полага по право. Това е и причината да инициираме група за публично разясняване на гражданите как и къде да подават сигнали при съществуващи нарушения. Ползите за майките с бебешки колички в бъдеще ще се отразят и на други сериозно пострадали от инфраструктурата групи, като хора с физически увреждания или такива в напреднала възраст.

Градският транспорт на столицата също е огромен проблем поради невъзможността родител с бебешка количка да го ползва по удобен и лесен начин. Едва няколко превозни средства имат нисък под - повечето са високи, а бордюрите на спирките – ниски. Наложително е да има подменени мотриси, тролейбуси и автобуси, позволяващи лесната им употребата.

Презумпцията, че родителите бутат колички само за да се разхождат в парка, е изключително вредна и противоречи на съвременното разбиране за функциите на един активен родител, който освен деца, има стотици всекидневни ангажименти и е готов да ги изпълнява, стига средата да му даде възможност за това. Появата на дете в семейството не бива да е пречка за хората да изпълняват дейностите, типични за активни членове и работещ сегмент на обществото. Смятаме, че състоянието на инфраструктурата сериозно нарушава правата за свободно придвижване на родители с деца, изпълнението на професионалните им задължения или обгрижването на останалите деца, ако семейството има повече от едно дете.

Сдружението тепърва ще разширява обхвата си на дейност, немалка част от която ще включва и упражняване на граждански контрол върху обещания и ангажименти, поети от администрацията на града.

Продължаваме напред

Няколко месеца преди да родя, твърде объркана от пищното изобилие от бебешки колички, които се предлагат на този изстрадал свят (с ман...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София