СОС готви нова неприятна изненада за синя и зелена зона

18763
СОС готви нова неприятна изненада за синя и зелена зона
Снимка: БГНЕС

Освен разходите по махане на скоба, сложена за неправилно паркиране в "синя" и "зелена" зона в София, Столичният общински съвет (СОС) готви и ново наказание - задължителна глоба, съобщава неправителствената организация Софийски обществен съвет. Гласуването на новата наредба ще мине на 23 октомври.

Според Софийския обществен съвет новата наредба ще прекрати "порочната практика" служители на търговското дружество "Център за градска мобилност" ЕАД да контролират спазването на правилата за платено паркиране. За сметка на това статутът на търговското дружество като монополист в поддържането на зоните ще бъде бетониран и благодарение на лобистката промяна в Закона за обществените поръчки, прокарана от Борислав Гуцанов и влязла в сила от юли, смята неправителствената организация.

Правят паркинга пред Националния стадион платен?

От ноември паркингът при Националния стадион "Васил Левски" най-вероятно ще стане платен. Това е единствената територия, която се при...

Нарушенията и наказанията за неплатено паркиране ще бъдат съответно установявани и налагани само от легитимни общински служби за контрол, а предвидената по закон глоба при задържане със „скоба” в размер на 20 лева ще се дължи независимо от разходите за освобождаване на автомобила, възлизащи засега на 30 лева. Глобата ще постъпва в бюджета на общината, а на заскобените в зоните освобождаването ще им струва минимум 50 лева.

Без конкуренция „ЦГМ” ЕАД ще продължи да предоставя и „услугите“ по принудително задържане и преместване на автомобили, паркирани в нарушение на установения ред, но само по нареждане на компетентните органи, като няма да носи отговорност за нанесени щети. В момента задържането със „скоба” се инициира от служители на фирмата и прилича повече на хищнически акт, отколкото на цивилизовано и конструктивно съблюдаване на административните правила, казват от Софийския обществен съвет.

От предложената Наредба за паркиране на територията на Столична община отново не става еднозначно ясно дали, а и как таксите за паркиране ще постъпват в бюджета на общината според изискването на закона.

"Припомняме на обществеността неоспоримия факт, че законът не допуска създаването от общинския съвет на подзаконови нормативни актове, свързани с организацията на движението. Поддържаната с години от властта илюзия, че Столичният общински съвет може да променя статута на улиците в паркинг превръща гражданите и гостите на столицата в потърпевши от престъпното управление, налагано чрез местния парламент. Засегнатите от постановеното своеволие на търговското дружество „Център за градска мобилност“ ЕАД също трябва да са наясно, че сумите за вдигане с „паяк” и задържане със „скоба” – съответно 60 и 30 лева, не представляват административно наказание, а само заплащане на „услугата“, свързана с конкретното действие", коментират от Софийски обществен съвет.

"Синята зона" в София временно не работи

Поради проблем на мобилните оператори системата за паркиране чрез смс в "синя" и "зелена" зона в момента не работи, съобщиха от Столичн...

Цел на новата Наредба за паркиране на територията на Столична община е още и отмяната на текстове от действащата към момента Наредба за организация на движението на територията на Столична община, като така по традиция да бъдат обезсмислени висящите съдебни дела срещу тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София