Скандал - явна връзка с главния архитект на София при строеж до "Софияленд"

16065
Скандал - явна връзка с главния архитект на София при строеж до "Софияленд"
Снимка: Actualno.com

Петиция срещу застрояването на Борисовата градина и Южния парк обяви червеният депутат Георги Кадиев. Във Facebook профила си той обвини главния архитект Петър Диков, че всичко е подготвено отдавна и се дават площи за строеж на офошорки.

Местата на строеж са зад „Софияленд” и зад тенис кортовете на Малееви, като има строеж на площ от 22 декара. Отделно има и други имоти, където още няма започнат строеж, обясни Кадиев пред Нова телевизия. Още през 2009 година се прие Общият устройствен план (ОУП) на София, като предназначението на терена е променено – с право на строителство, след като до този момент разрешението е за спорт и атракцион. Аргументът на Диков беше, че то там било запустяло, нека има кой да облагороди, заяви Кадиев.

Главният секретар на БНБ имал имоти за 2 млн.лв.

Главният секретар на Бълграската народна банка (БНБ) и съпругата му притежават имоти за 2 млн.лв. Петко Кръстев заема поста си от 200...

Същевременно Петър Диков обясни, че ОУП е приет през 2009 година, но от състав на Общинския съвет, който действа от 2007 година – така че г-жа Фандъкова няма защо да бъде намесвана, по думите му. Твърдях, че това е асфалтирана площадка, продадена още през 1999 година и начинът да има озеленяване е този, който предложих. Площадката никога не е била част от Борисовата градина, за разлика от „Софияленд”, който си е част от Борисовата градина, добави Диков. Корекцията на ОУП беше много сериозна, поясни архитектът. По плана озеленяването трябва да е поне 50%, а сеганият строеж е предвиден да бъде с 54% озеленяване и 19% плътност на строежа, каза Диков.

По отношение на „Софияленд” Петър Диков припомни, че „един зелен политик” заявил, че на Борисовата градина му трябвала градинар.

Кадиев реагира веднага, като посочи, че Диков е едноличен собственик на фирма с името „Проин” ЕООД. Сега проектант на строежа е „Проин Плюс”. Управител и на двете фирми е бил архитект Вълканов - преди на "Проин" ЕООД, сега на "Проин Плюс", заяви червеният депутат. Разделих се с него, даже с лоши чувства и скандал, отвърна Диков. Твърдя, че Столична община позволява вземане на имот, а архитект Диков е изпълнител – това е на ниво кмет и министър-председател, категоричен беше Кадиев.

За финал Георги Кадиев поиска гласуване в Столичния общински съвет (СОС) и промяна на Общия устройствен план (ОУП).

Пазарджишкият кмет роптае: Имотът в Паталеница не е изцяло мой

Аз съм собственик на част от имота в село Паталеница. Така кметът на Пазарджик Тодор Попов се оправда по отношение на репортажа на bTV ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София