"София диша" оживи столицата и привлече любителите на здравословни храни

7288
"София диша" оживи столицата и привлече любителите на здравословни храни
Снимка: БГНЕС

Фестивалът "София диша" ни приканва поне за ден да заложим на еко продуктите. Първото издание на фестивала за тази година на тема екология и биоразнообразие плени софиянци, предаде БГНЕС. 

Малките пет кьошета в центъра се превърнаха в едно от най-оживените места в столицата през днешния следобед - рай за любителите на здравословните храни, натуралната козметика и ръчно изработените накити, тъй като тази неделя темата е екология и биоразнообразие. В центъра на София може да се срещнете с няколко вида биопроизводство или да се включите в работилници. 

Малките пет кьошета посрещат "София диша"

За шеста поредна година "София диша" ще завладее столицата с 5 тематични събития посветени на екологията, визуалните изкуства, литерату...

Евгения Куцарова, един от организаторите на "София диша", заяви, че във фестивала са се включили ферми от цяла България, а всички изложители са общо 60. 

Безспорно, обаче най-голямата опашка се вихреше пред шатрата, под която усмихнатата баба Калинка Георгиева от Петрич показваше на посетителите на живо как се точи домашна юфка и ги приканваше да вкусят от домашно и нестандартно сладко от киви. Тя издаде тайната си за юфка, която знае още от своята баба и днес я предава и на внучките си, а именно - брашно, прясно мляко, яйца и сол. Тайната, казва тя, е много любов, желание и пресни домашни продукти.

Вече имаме стремеж към качествено домашно мляко и яйца, каза Калина. От кивито тя прави, освен сладко и нектар. За нектара кивито се обелва, смила се и се добавя малко вода и захар, пълни се в шишета и се вакуумира. Сладкото от киви, пък се прави като всички останали сладка - излюпва се, прави се захарен сироп и се вари с плода до сгъстяване. 

Анита Георгиева пък предлага козметика от изцяло натурални съставки без изкуствени химикали или добавки. На щанда си тя е изложила два мехлема – единият за кожни наранявания, като рани, напукана кожа, изгаряния и мазоли, а другият - за мускулни болки, синки, навяхвания, контузии и травми. Анита представя и два вида балсам за устни - с мента или с портокал. "Постоянно ползваме химикали в козметиката и храната, но когато видим, че здравето ни зависи от това, си променяме начина на живот коренно", допълни жената. 

"София диша" развива културата в столицата

Пет улици ще бъдат зона без автомобили, а място за разнообразни културни събития по време на шестото издание на „София диша" в ст...

Не малко хора имаше и пред ръчно изработените дървени играчки, които Мариета представя. Освен играчки при нея има еко близалки, бутилки от стъкло и стомана, четки от бамбук, които са биоразградими и книги. Еко близалките за деца, например са от естествен каучук и са един от най-купуваните продукти, тъй като са предназначени за бебета, за дъвчене и са естествени. Продуктите са биоразградими. Целта е да се ползват по-дълго време и да не се замърсява природата и организъма, каза Мариета. 

Според нея хората определено проявяват интерес към биопродуктите, освен какво ядат, част от тях, се интересуват и какви продукти използват вкъщи. Предимствата например на дървените био играчки са, че са с нетоксични бои и не са вредни при гризане на децата, плюс е и че не се замърсяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София