София не попада в сферата на действие на Изпълнителната агенция за борба с градушките

36372
София не попада в сферата на действие на Изпълнителната агенция за борба с градушките
Снимка: БГНЕС

София не попада в сферата на действие на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ). Вчерашният градоносен облак е бил засечен около 16:30 часа, стана ясно от думите на синоптика Петър Янков пред Нова телевизия. Той добави, че в петък, 11 юли, се очакват обилни валежи.

През годините в България е изградена система от площадки, която обхваща предимно селскостопански райони - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Сливен, уточни инж. Николай Николов от ИАБГ. От Агенцията казаха, че при Монтана е имало обработка на градоносни облаци, но чак след като минава над града. Дори тогава ракетите не са могли да се справят. А ракети не могат да се изстрелват над населени места.

За да получите дубликат на годишната си винетка, трябва да направите:

Във връзка с падналата градушка, нанесла щети на автомобилите, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) припомня реда и условията за издава...

Стана ясно, че в началото на годината е подаде проект за защита на на голяма територия при Хасково. Проектът обаче не е бил одобрен от Управляващия орган за разпределяне на европейски средства. От „Бедствия и аварии” са дадени над 2 млн. лева, а днес Министерски съвет трябва да реши дали да бъдат дадени още 1,2 млн. лева.

Стига да има предварителна информация, трябва да се включат и предупредителните сирени. Ние обаче нямахме, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. От сирените няма смисъл, след като веднъж вече завали, добави тя. Столичният градоначалник не можа да каже дали е имало как да разберат съответните органи за защита на населението, че идва градушка – например от службата за контрол на полетите.

Ще има пълна проверка и полицейско разследване какво е било дървото, което уби човек вчера (8 юли). По първоначална информация това е било живо дърво, изтръгнато от корен. Бюджет за отрязване на сухи и стари дървета има, увери Фандъкова и заяви, че няма как да се направи превенция при такава буря като снощната. Във вчерашния ден нямаше как да не се запуши, подчерта Фандъкова на въпрос дали не е имало запушени шахти преди бурята. София е огромна и със сигурност може да е имало запушени канали, призна градоначалникът. Тепърва ще се правят огледи – благодаря и на хората, които вчера се включиха в разчистването, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София