Софиянци излизат на протест заради новите правила за паркиране

5597
Софиянци излизат на протест заради новите правила за паркиране
Снимка: БГНЕС

Група столичани готвят протест, а поводът е редакция в Закона за движението по пътищата, според която общинските съвети вече няма да определят такса, а цена за паркиране, съобщава Нова телевизия.

„Не знам дали отиват в хазната на общината. Таксата е когато е институционална, държавна, пък цената е пазарна, имаме услуга, стока. Но няма значение, въпросът е да има прозрачност", казва Росен Миленов. Според Гергана Владкова от Софийски обществен съвет, събирането на парите от търговско дружество, а не от общината, изключва всякаква прозрачност: „Ние изобщо не знаем какво се случва с тези пари и в момента парламентът иска да узакони една порочна практика", смята тя.

НПО твърди: Заради "търговския" статут на ЦГМ София губи милиони годишно

7 млн. лева губи Столична община заради това, че "Център за градска мобилност" (ЦГМ) прави ненужни разходи. Това твърди Софийският обще...

„Всякакви притеснения, че с тези пари ще се злоупотребява са излишни, тъй като всичко опира до волята на общинския съвет", обясни депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков. При положение че и занапред с парите ще се разпореждат местните власти, притеснения нямат и в Националното сдружение на общините. Иначе и досега приходите от платеното паркиране в София са под контрола на общинския съвет и се харчат за издръжката на градския транспорт. „На практика благодарение на тези приходи, от 2009 г. не сме повишавали цената на градския транспорт в София. Приходът е около 22 милиона лева годишно", обясни Дончо Барбалов, зам.-кмет на София по финансите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com