Тестовете на завода за боклук в София трябва да започнат през август

20732
Тестовете на завода за боклук в София трябва да започнат през август

Заводът за преработка на битовите отпадъци на столицата ще намали цената на парното. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при проверка на строителството.

Той заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на еврофондовете Томислав Дончев, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и Джордж Кремлис, ръководител на Главна дирекция "Околна среда" в Европейската комисия, инспектираха строежа.

Депото за битови отпадъци на Бургас трябва да е готово до края на 2014 г.

Депото за битови отпадъци край бургаското село Братово ще е готово до края на тази година. То ще обслужва девет общини. Това стана ясно...

Инсталацията ще бъде готова до есента, гарантираха изпълнителите в присъствието на ръководителя на главна дирекция “Околна среда” на Европейската комисия. Проектът за 345 милиона лева се финансира по оперативна програма “Околна среда”. Ако не бъде завършен в срок, страната ни ще трябва да възстанови евросредствата, вложени в изграждането на инсталацията.

Една година след началото на изграждането на завода изпълнителят гарантира, че в началото на август ще започне пробната работа на системите. От преработката на биологичните отпадъци ще се произвежда RDF – гориво, информира БНТ.

Според плановете на проекта годишно инсталацията трябва да преработва 20 хил. тона хранителни и 24 хил. зелени отпадъци. По данните за 2014 г., обявени от кмета йорданка Фандъкова, количествата са съответно 5000 и 10 хил. тона. От тях е произведена 628 мегавата еленергия за 160 хил. лв. и 2000 тона компост, информира в. "Сега" в утрешния си брой.

Общината очаква количествата за преработка да се увеличат, както и бързо и качествено изпълнение. Фандъкова отчете, че се бави монтажът на оборудването в 3 от шестте етапа на системата. И припомни на изпълнителите, че санкциите за всеки ден закъснение са 200 хил. лв. Строителите обаче обещаха през август да започне изпитването на системата край село Яна.

Част от завода за отпадъци в София се строи

Част от интегрираната система за преработка на отпадъци вече се строи. Информацията съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която по...

Премиерът Бойко Борисов не пропусна да припомни какви "конспирации" е имало срещу изграждането на завода и директно обвини за това БСП и най-вече левите в София. "Специално дойдох да видя завода. Такива конспиративни мероприятия бяха правени срещу него, бяха подлъгвани софиянци - квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред. И с умисъл да няма завод, а кризи,за да се възползват от балиране, извозване и съхранение", разказа премиерът и добави: "Четири години беше тая борба. Белите ми коси са от софийската организация на БСП и техните конспирации".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София