Умни светофари облекчават движението в София

85987
Умни светофари облекчават движението в София

Умни светофари ще ни позволят да минаваме три пъти по-бързо през 130 ключови столични кръстовища. Те ще са част от интелигентната система за управление на трафика в София, с която ще се намали висенето на колите в задръстванията, пише „Монитор“.

„Ако преди от точка А до точка Б сме стигали за 10 минути, интелигентната система за управление на трафика ще намали времето за преминаване най-малко до 7 минути”, даде за пример зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Два нови булеварда ще бъдат изградени в София

Два нови булеварда ще изгради през тази година Столичната община с 6,3 милиона лева. Тясната калдъръмена уличка, която минава покрай ...

В пътната настилка на улиците и булевардите, водещи към центъра на София, ще бъдат монтирани тензометрични датчици, както и камери. Устройствата ще се поставят на двеста метра и ще броят колите. По този начин светофарите ще пропускат първо автомобилите по булевардите с по-интензивно движение. Така ще бъдат отпушени и тапите по тези кръстовища, които са едни от най-натоварените.

„С реализацията на проекта ще се спестят и 1 млн. лева годишно от въглеродни емисии заради по-малкия престой в задръствания”, каза Христов. Освен това ще намалее между 7-9% консумацията на гориво за автомобилите. По този начин инвестициите в новата система ще се изплатят косвено през следващите 7 - 8 години. Самата система ще може да се експлоатира най-малко 10-15 години.

В момента общината подготвя процедурата за изпълнител на проекта, който ще се реализира със заем от Европейската инвестиционна банка.

„До края на месеца се очаква да сключим окончателно договора с ЕИБ. След процедурите можем да започне изграждането на системата в края на април”, обясни Христов

Четири поръчкови убийства за 45 дни в страната

Четири поръчковите убийства бяха извършени за 45 дни в София, Пазарджик и Пловдив. За момента няма информация някое от четирите престъп...

Освен този проект общината ще довърши и поумняването на още 20 кръстовища по Оперативна програма „Регионално развитие”. С парите кръстовищата ще се регулират така, че да осигурят по-бързо преминаване на колите на градския транспорт. За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, а датчици ще се сложат и на 750 автобуси, тролеи и трамваи. Зелена светлина ще се подава и за линейки, пожарни и полицейски коли.

Основната цел е да се оптимизира движението на превозните средства на градския транспорт, както и да се повиши ефективността и да се намалят закъсненията. В момента заради задръстванията в пиковите часове рейсовете и тролеите закъсняват от 3 до 10 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София