В Горна Малина - протест и контрапротест за адресни регистрации

9998
В Горна Малина - протест и контрапротест за адресни регистрации
Снимка: Thinkstock

От над 1104 нови адресни регистрации, само 88 регистрации са отписани. Това е картината в Община Горна Малина, заради която жители на населеното място тръгнаха на протест.

Съгласно приетите промени в Закона за гражданската регистрация вече има ограничение на броя на лицата, които могат да се регистрират на един адрес. Ограничението е броят да не надвишава двукратно броят на тези, които обичайно живеят в жилището. Изключение може да има само за роднини – тогава може да има трикратно увеличение. Ако това изискване е нарушено, кметовете могат да отказват регистрация, както и да заличат вече направените такива. В тридневен срок от влизането в сила на закона кметовете на общини или на райони трябваше да издават заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията на извършените адресни регистрации за периода 1 юли 2014 година - 30 април 2015 година.

Депутатите приеха поправки в закона за регистрацията заради изборния туризъм

Законови поправки срещу изборния туризъм приеха окончателно на второ четене народните представители, предаде БГНЕС. Приетите промени в...

Пред камерата на Нова телевизия Величка Ангелова, една от протестиращите, обясни, че от 1 юли до 31-ви декември са регистрирани временно малко над 100 души, а от януари, за четири месеца, са регистрирани 1104 души. Искаме да знаем повече, освен колко души са отписани, добави тя. Искаме да изкарат списъците по населени места – как тези, които са вписвали временните регистрации, сега ще ги отписват, възмути се друг протестиращ.

Кметът на Горна Малина Емил Найденов определи протеста като „старт на предизборна кампания”. Връщам се четири години назад, когато се прочухме със симпатичното мастило. Г-жа Ангелова се представи като гражданин, трябваше да каже и, че е кандидат за кмет, иронизира Найденов. Величка Ангелова призна, че се кандидатира за кмет, но още нямало официално обявление на регистрацията.

Нарушение на закона няма – има комисия, в която участват представител на Областната управа, ГРАО и на МВР. Те проучват адресните регистрации, заяви Найденов. Той добави, че основните нарушения били за имоти, които не били регистрирани. Кметът призна индиректно, че ако „се разхвърлят по двама-трима души” в различни къщи, то законово нарушение няма.

Попитан къде са новите 1000 души, кметът отговори, че за последните четири години Горна Малина била на четвърто място по издадени временни адресни регистрации. Искаме да знаем дали кметски наместник регистрира хора, отвърнаха протестиращите.

Павлова: ГРАО няма как да установи нарушения при регистрациите

Служба ГРАО няма как да установи нарушения при масовите регистрации по настоящ адрес преди местните избори. Причината за това е, че под...

Оказа се, че в Горна Малина има и контрапротест срещу протеста за адресните регистрации. Контрапротестиращите са от село Макоцево, в което населението се увеличи с 200 души предизборно. Отрегистрирахме 80-тина души от там, намеси се кметът на Горна Малина, който добави, че в Макоцево имало и вилна зона, а Община Горна Малина е припознавана все по-често като „бъдеще”. Общината храни, намеси се и контрапротестираща, която не успя да обясни защо има такъв ръст на новите регистрации. Сега ли се сетихте как се печелят избори, завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София