В София издигат Паметник на благодарността за спасяването на българските евреи

26443
В София издигат Паметник на благодарността за спасяването на българските евреи
Снимка: БГНЕС

В София ще бъде издигат Паметник на благодарността за спасяването на българските евреи. Това каза Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“, предаде Фокус.

„Решението за него е от 2013 година, когато беше отбелязана 70-годишнината от спасяването на българските евреи и решението е на българската държава - на организационния комитет по отбелязване на 70-годишнината, начело на които стоеше г-жа Румяна Бъчварова, а почетен председател беше министър-председател Бойко Борисов“, посочи той и добави, че още тогава е утвърден видът на паметника.

Проф. Павлов: Мястото на паметника на цар Самуил е до църквата "Света София"

Цар Самуил е централна фигура в нашата история и мястото на скулптурата му е до църквата "Света София". Това заяви пред БНТ историкът п...

По думите му финансовите средства са осигурени от българската общественост, като участва и Организацията на евреите в България „Шалом“.

„Интересното е, че същият паметник ще бъде издигнат и на пристанището в град Яфа в Израел. Това е място, където са се заселили българските евреи при пристигането си в Израел през периода 1947-1949 година. Израелският паметник също ще бъде готов, а нашият паметник се надяваме да бъде готов в следващите няколко месеца“, заяви Бенвенисти и допълни, че с него се занимава Столична община, представена от зам.-кмета д-р Тодор Чобанов, Президентството и Министерски.

„За мен е хубав, но за него ще има различни твърдения, както има например и за паметника на цар Самуил. Това е въпрос на лично художествено виждане“, смята той.

Според него важното е, че в градинката до Народното събрание, на гърба на Художествената академия, там, където сега се намира плочата в памет на акцията на българските депутати, ще бъде издигнат паметникът. „На който на мен лично много ми се иска да пише само едно нещо: „Благодаря“. Това е благодарност както на евреите от България и на евреите от цял свят за това, което направи българският народ и българското общество, така и благодарност на българския народ към тези достойни негови представители, които защитиха честа му в един много тежък за всички европейски народи момент“, каза още той.

Откриха паметник на кирилицата в Монголия

Президентът Росен Плевнелиев откри първият паметник на кирилицата в Монголия в двора на 118-то училище на столицата Улан Батор. Още по...

По думите му, когато бъде открит паметникът, навярно пак ще има полемика, ще има доволни и недоволни, ще има такива, които ще упрекнат в историческа недостоверност, но това е част от гражданското общество. „Ако това го няма, означава, че няма гражданско общество и няма различно мнение“, добави Бенвенисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София