Вече факт - глоба за хората, които не поддържат гробищата на близките си

25859
Вече факт - глоба за хората, които не поддържат гробищата на близките си
Снимка: БГНЕС

От 100 до 250 лева глоба заплашва родните на починал и погребан в София човек, които не поддържат гроба му. Това предвижда приета вече поправка на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност от Столичния общински съвет (СОС).

Предвижда се, при установяване на повторно нарушение, глобата да е в размер от 250 до 500 лева. 

Канят покойници да излязат за почистят гробовете си

Зловещ надпис призовава самите покойници да се погрижат за добрия вид на гробовете. Импровизираната табелка, закачена с телбод гласи: ...

Специална комисия ще определя дали гробът е поддържан добре или се налага ползвателите да бъдат санкционирани, посочи Мита Георгиева, един от вносителите на доклада. Актовете ще бъдат съставяни от служители на ОП "Гробищни паркове" или от служители на районната администрация. Идеята е да се въведе ред по отношение на изискването да се поддържат гробищата в подходящ вид от ползвателите или правоимащите лица, които са наследниците на погребаните, обясни Георгиева. 

Санкции се предвиждат и за фирмите, които работят на територията на гробищните паркове. Правоимащият заявява как ще поддържа гробното място. Той може да прави това сам или да упълномощи общинското предприятие "Гробищни паркове" да извършва тази дейност.

В двегодишен срок от приемане на новата наредба, ОП "Гробищни паркове" ще трябва да създаде и електронен регистър на гробните места. Ще бъде издаден и електронен регистър към общинското предприятие, в който ще се съдържат имената на фирмите, които работят на територията на парковете.

В наредбата става въпрос за гробищните места, включени в границите на столичните райони "Сердика", "Искър", "Витоша", "Овча купел", "Връбница", "Нови Искър", "Кремиковци", "Панчарево" и "Банкя"

София разширява гробищния парк

Софийските централни гробища ще се разширят с още 87,8 декара. С покупката на новия терен Столичната община е на път да реши проблема...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София