Вероятно ще има оспорване на решението на Столична община да има релсов път през Борисовата градина

9917
Вероятно ще има оспорване на решението на Столична община да има релсов път през Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Позицията на Столична община е, че трябва да се работи сериозно по развитието на градския транспорт и основно на релсовия градски транспорт, т.е. на метрото и трамвая. Това каза в предаването „Денят започва” на БНТ главният архитект на София Петър Диков. „Световната практика в последните петдесет години показва, че единственият начин, по който големите градове могат да се справят с градския трафик, това е с добър, работещ, удобен и бърз градски транспорт”, каза той.

Диков обясни, че вероятно ще има оспорване на решението на общината да има релсов път през Борисовата градина, който да стига до Студентски град. „За съжаление повечето от проектите на общината се оспорват по различни причини в съда. Най- прекият ефект от това оспорване е забавянето на проектите, ако разбира се излезе с положително решение, потвърждаващо решението на общината”, обясни той.

Петър Диков: Който не иска трамвай през Борисовата градина, може да обжалва

Протестиращите срещу изграждането на ново трамвайно трасе от бул. „П. К. Яворов” до гара „Пионер” и изменение н...

Архитект Диков обясни, че въпросът с изсичането на дърветата в Борисовата градина, по повод изграждането на трасето, абсолютно се спекулира. „ Искам да повторя, че това трасе е просека на път, който не се поддържа повече от 40 години и на практика за тези година е обрасло от самозалесили се дървета. Категорично не се засяга паркът”, обясни той.

„Това трасе свързва едни големи квартали на София с метрото, една удобна връзка с центъра. Осен това по трасето на този трамвай са четири висши училища, които имат повече от 20 000 студенти”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com