Ъндъргара ще превърне софийския ъндърграунд в артцентър

75002
Ъндъргара ще превърне софийския ъндърграунд в артцентър

Проектът UnderGara (Ъндъргара) получи най-после дългоочакваното решение на Столична община за създаване на обособен арт център в Ротондата пред Централна гара.

Мащабната идея стартира преди година, когато „входната врата“ на София навърши 125 г. от откриването си. Близо година амбициозният екип от млади хора убеждаваше общината да вземе това решение. То стана факт на 24 юли, когато Столичният общински съвет даде зелена светлина на проекта за създаване на „Арт център“ в подлез „Ротондата“.

Фандъкова: Следващата година ще има директна връзка Централна гара - Летище София

След само една година ще има връзка между летището и Централна гара. Затова ремонтът на гарата е от изключителна важност, каза кметът ...

От 20 август до средата на септември работна група ще обсъжда детайлите около ремонта, наема на търговските помещения и др., за да се превърне това място по подобие на големите европейски столици в истинска „входна врата“ на столицата. И не само това. Амбицията на Ънъргара, съвместно със Столична община, е този Ъндърграунд да стане атрактивен център за изкуство, култура, музика. До 30 септември кметът на Столична община Йорданка Фандъкова трябва за внесе доклад в Столичния общински съвет с конкретни предложения, как ще бъде реализиран „Арт центъра“.

Идеята "Ъндъргара"

Всички гари по света си приличат по тръгващите и пристигащите влакове, по суетнята и потоците хора, движещи се само в две посоки. Първото впечатление на пристигащите е и първият досег със столицата – с нейната култура, традиции, гостоприемственост, уют. Сегашният вид на Централна гара с мазни банички, китайски джапанки, еротично бельо, порно списания и бинго зала, може да обърка всеки чужденец, че влакът „Ориент експрес“ е прекосил по-бързо европейския континет.

Така не е било преди 126 г., когато на 1 август 1888 г. се открива новата „входна врата“ на София. Така не е било и преди 40 г., когато на 6 септември 1974 г. отваря врати новопостроената Централна гара. Защо днес е така? Въпрос с повишена трудност! Младият екип на UnderGara не се примирява с ъндърграунда и тръгва с амбициозен проект. Вече си представяме как на това място ще има постоянна сцена за изкуства, изложбени пространства, място за семинари, книжарница, библиотека, галерии, магазини за цветя и биопродукти, занаятчийски ателиета, ресторанти, уютни кафенета. И дори пет безплатни обществени тоалетни...

Ремонтът на Централна гара София ще струва около 75 млн. лв.

Ремонтните дейности на Централна гара София предвиждат пълна рехабилитация на сградата, на пешеходния подлез и на пероните. Това съобщи...

Проектът на UnderGara е одобрен и заедно със Столична община започва конкретната работа. А това е работната група да направи анализ на обекта, от който зависи финансирането. Общината вероятно ще участва в ремонт на собствеността, за да може обектите да бъдат предадени в нормален вид на бъдещите наематели на магазините. Очаква се наемите да имат гратисен период или да са на символични цени. След финалното решение в края на септември ще бъде сключен договор с организаторите на проекта UnderGara. Те от своя страна ще търсят инвестиционно финансиране за изграждане например на сцена, ще запълват обектите с различни творчески индустрии, ще търсят архитекти и дизайнери за облагородяване на пространството, ще организират събития, ще популяризират мястото сред арт средите. Всъщност, сдружението UnderGara вече натрупа опит, защото от м.г., когато се навършиха 125 г. от откриването на „входната врата“ на София, те влязоха през нея с младежката си дързост, изчистиха, измиха и започнаха да правят концерти, пърформънси, изложби. Стискаме палци проектът за се случи и ъндърграундът на София да се превърне наистина в „Арт център“. А дано!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София