Бедствено положение в Георги Дамяново и Берковица

46527
Бедствено положение в Георги Дамяново и Берковица
Снимка: БГНЕС

Вследствие на силните валежи е обявено бедствено положение в община Георги Дамяново, област Монтана.

Без електрозахранване са около 3000 души от всички населени места в общината. Придошлата река наводни трафопост в град Берковица и остави 300 абоната без ток. Бедствено положение беше обявено в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки и заплашва да събори къща.

"В момента сме в най-критичната точка в бедственото положение", каза кметът на град Берковица Димитрина Каменова. По думите й положението е критично навсякъде по поречието на Берковска река. До момента всички, които са потърсили помощ на тел. 112 и на обявения от общината тел. 88 418, са евакуирани, каза още Каменова. "Има много наводнени къщи, една от тях е пред срутване. 70 – 80 къщи в момента са в бедстващо положение и за да се стигне до тях трябва да се оттече реката", отбеляза кметът на Берковица. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.

Основната част от водата, заляла Берковица, не е от падналия в града валеж, а идва от Балкана, където продължава да вали, обясни градоначалникът. Каменова увери, че всички канали и речни корита в града са били почистени през 2013 г. Два етажа от къща покрай речното корито са отнесени от придошлите води на Берковска река. Жилищната сграда е част от няколко постройки, унищожени от водната стихия. Хората, които живеят в близост до коритото разказват, че и около Великден реката е била пълноводна, но такова преливане се случва за първи път.

Поройни дъждове се изсипаха и над Чипровци. След полунощ нещата са се успокоили. "Оказа се, че докато сме се опитвали да освободим мостове от носените дървета, сме прекъснали водопровода", заяви кметът на Чипровци Анатоли Първанов.Така в града в момента няма вода. Екип от Монтана пътува към мястото, за да търси къде е проблемът. През нощта 3-4 къщи са били откъснати, но ситуацията бързо се е успокоила. Хората са отказали да бъдат евакуирани.

Аварийни екипи на ЧЕЗ, съвместно с представители на Гражданска защита и Областната администрация, правят опити да преминат през наводнените участъци и да започнат ремонтни дейности. Служители на компанията ще работят без прекъсване докато не бъде възстановено нормалното електрозахранване в района, съобщиха от ЧЕЗ.

В Берковица обявиха бедствено положение

Вследствие на падналия пороен дъжд през последното денонощие, достигащ до 50 л. кв.м са наводнени по поречието на Берковска река и в н...

175 обучени аварийни групи се грижат за сигурността на електроподаването в Западна България. Във връзка с прогнозите за продължаващи дъждове е осигурено мобилизирането на допълнителни аварийни екипи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София