Добри Джуров - повод да се премерят сили "на живо" между "Протестна мрежа" и "Че Гевара"

11442
Добри Джуров - повод да се премерят сили "на живо" между "Протестна мрежа" и "Че Гевара"

Познати лица от "Протестна мрежа" организираха протест пред Военния клуб в София заради честването на 100 години от рождението на Добри Джуров. Повод за протеста беше, че през 1968 година Джуров е издал безпрекословна заповед български военни да са на подчинение на съветската армия при потушаването на Пражката пролет в Чехословакия.

Джуров е командир на партизанския отряд "Чавдар", действал през 1944 година, възпитаник на съветската военна академия "Фрунзе", член на Политбюро на БКП и министър на отбраната на Народна Република България до 1990 година. Мнозина твърдят, че Джуров е привел танковата бригада край София в готовност, след репликата на Младенов "по-добре е танковете да дойдат".

"Протестна мрежа" иска от депутатите комисия за изслушването на замесените в "Яневагейт"

Развитието на "Яневагейт" показа наличието на „институционален вакуум“ – няма кой да проведе независимо разследване, ...

Според Асен Генов около 50-тина души са се събрали на протеста. Там е имало и леви организации като "Че Гевара". Напрежението се е покачило, но полицаи на мястото на събитието не са допуснали физически сблъсъци.

Иначе във Facebook цял ден имаше закачки по остта "ляво-дясно". Журналистът Александър Симов предупреди организиращите се за протест, че не трябва да си мислият, че "ще се гаврят с пенсии и страци". "Още отсега ми е радостно колко бъркат. Това са тези, които един път взеха властта, като наритаха буржоазните задници. Колко му е да го направят още веднъж". В профила си във Facebook пък Генов отвърна, че е доволен, че е видял момчетата от "Че Гевара", "които са силни пред мониторите, но на живо са обикновени лекенца, които умеят да обиждат през рамената на полицаите".

Честването на Джуров стана с разрешението на военния министър Николай Ненчев, защото той е принципал на Военния клуб. Шизофренично обаче от неговата партия БЗНС обаче излязоха с протестна декларация срещу тържеството.

"Няма да допуснем генералите на репресивния режим да изместят героите на българската демократична съпротива в общественото съзнание. БЗНС, неговият лидер – Николай Ненчев и всичките структури са убедени, че българското общество не е загубило ориентир за добро и зло, за смелост и подлост, за геройство и родоотстъпничество. За това днес, на рождената дата на Христо Ботев, повече от всякога призоваваме да почетем и си припомним българските герои, а предателите – историята ще ги осъди".

Александър Симов за Actualno.com: Въпросът е ще се бори ли БСП някога за властта

Александър Тихомиров Симов е роден 1977 г. в Стара Загора. Завършва журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София