ГЕРБ не се спира в Столична община - глоба, ако съобщиш за замърсяване

26764
ГЕРБ не се спира в Столична община - глоба, ако съобщиш за замърсяване

Скандалната Наредба за управление на отпадъците и поддържане на чистотата очаквано беше приета на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Тя мина с 34 гласа "за" и 18 "против", т.е. нито един общински съветник извън групата на ГЕРБ не даде подкрепа за нормата, освен Борислав Иванов от "Атака".

Още преди да почне обсъждането, имаше предложение СОС да не се занимава с наредбата днес. От 51 гласували, само 16 бяха "за" - 34 останаха "против".

Подарък от Фандъкова: Изхвърлят ти боклук в имота - плащаш глоба до 5000 лева

Управлението на отпадъците отдавна е болна тема в България, още повече след като станахме член на Европейския съюз. Съвсем наскоро &nda...

Скандалните точки

Освен очертаващото се узаконяване на скандална схема, при която се изхвърлят строителни отпадъци на частни имоти и собствениците им не могат да се защитят, защото заради липса на регулация дори не могат да ги оградят със солидна ограда, в новата наредба има още няколко скандални текста. Ето ги и тях:

- собственици на имоти, в които има изсипване на строителни отпадъци или земни маси, трябва да платят за разкриване на действителния причинител (чл. 2, ал. 2). Ако не се разкрие "действителния причинител", следва глоба.

- задължително премахване на висулки от сгради, което е за сметка на собственика на сградата. Когато става въпрос за високи сгради, собственикът трябва да осигури съответната техника - например кран. При неизпълнение следва глоба.

- почистване на тротоари задължително и околоблоковото пространство се поема изцяло от гражданите. Ако няма почистване, следва глоба. Обяснението на Лорита Радева, докладчикът от ГЕРБ по Наредбата конктетно за този текст, беше, че трябвало гражданите да се приучат да се грижат за собствеността си, а не да се почиства само по "ленински съботници".

Заводът за отпадъци в София е на 95% готов

Строителството на завода за механично-биологично третиране на битови отпадъци в "Садината" върви в срок. Това стана ясно след посещение...

- глобяват се собственици на сгради, по които има изрисувани графити и реклами.

Критиките

Според председателя на групата на БСП София в СОС Милка Христова на първо място административните наказания в наредбата са неясни - както границите на глобите, така и защо се налага съответна сума за съответно нарушение. Христова изброи и кои точки в наредбата са недовършени или неизяснени - чл. 2, ал. 2, чл. 44, който определя грижата за старите автомобили, които трябва да се разкомплектоват. Идеята е автомобилът да е грижа на собственика на имота, в чиито граници се намира.

"Собственик, ползвател или лице което владее имот, на чиято територия е организирано сметище от някой друг излиза, без вина виновен", възмути се Христова.

Общинският съветник от БСП Орлин Ваташки подкрепи колежката си и беше категоричен - наредбата не защитава гражданите, а ги натоварва, раздел втори е видно с административните санкции. Той предложи в чл. 53 на наредбата когато има сигнал за засипване със строителни отпадъци и земни маси, преди приключване на проверка на РИОСВ да не се налагат административни наказания. След като ГЕРБ отхвърли предложението, сега всеки собственик, дръзнал да подаде сигнал, може да бъде санкциониран от инспектората и ще отвори възмоност за доста корупционна среда, подчерта Ваташки.

23 млн. лв. за обезвреждането на опасни отпадъци се предоставят безвъзмездно по Българо-швейцарската програма

23 милиона швейцарски франка, които ще бъдат отпуснати за обезвреждане на опасни отпадъци у нас, са безвъзмездно финансиране. Това каз...

По отношение на земните маси, които които се депонират в свободните незастроени терени, никъде в наредбата не се казва как ще защитим интереса на гражданите, продължи Ваташки с критиките. Излиза, че гражданите ще информират общината за такова депониране и за награда тя ще го глоби ли, попита той.

Общинският съветник от Реформаторския блок Прошко Прошков, който е член на Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева, в прав текст заяви: "Много исках да подкрепя тази наредба, но няма как. Особено тревожещ е диапазонът на глобите. Нека да се съберем - дали на група или в Комисията по местно самоуправление, когато обсъждаме наредба. Ако имаше таблицата с 46 предложения, систематизирани, всеки да види - би могъл да се изкаже дали е съгласен или не по точките в комисия, а не в зала. Вероятно бих преглътнал и малки технически неуредици и бих я подкрепил тази наредба, но не при сегашното положение. Няма нищо недобронамерено да обсъждаме наредби по ясен начин, да се почувстваме активни. Така обяснявам защо няма да подкрепя тази наредба".

И нещо трагикомично

В текст от Наредбата е записано, че собственикът на домашно животно да почисти след "дефекация" на замърсеното място. Не може ли да го кажем "да почисти замърсеното", призова към разум общинският съветник от Реформаторския блок Владимир Кисьов. И това предложение обаче не мина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София