Градски спортове бяха в центъра на четвъртото издание на "София диша"

5231
Градски спортове бяха в центъра на четвъртото издание на "София диша"
Снимка: БГНЕС

Стотици столичани и гости на София посетиха четвъртото издание на фестивала "София диша". То се проведе на ул. "Иван Шишман" - една от най-популярните локации на фестивала и бе посветено на спорта. Градски спортове – нови и традиционни бяха в центъра на четвъртата неделя на фестивала. Хората можеха да се включат и обучат и за игра по петанк, лонгборд, тенис на маса, съобщава БГНЕС.

За първи път на фестивала участват и от Българска федерация по петанк – градски спорт, който се играе в междублоковите пространства, в парковете, по алеи, училища. Това е игра с топки, които тежат от 600 до 800 гр., направени са от метална сплав, а диаметърът им е около 70 мм. 

Десетки посетиха "София диша"

Десетки столичани и гости на града се включиха във фестивала за градска култура „София диша”, предаде "Фокус". На емблемат...

Тя се играе на правоъгълна площадка, не рядко и в междублоково пространство. Това всъщност е петанк игра, която у нас вече се играе от 18 клуба, половината от тях в София. Много голям интерес има към нашия спорт. Ние се стремим да го напарвам толкова популярен в България, колкото е в Европа и по света и затова сме си поставили амбициозната задача да бъдем домакини на европейско първенство през септември, каза Калин Панайотов, който е председател на федерацията. Там се очаква да дойдат състезатели от 36 европейски страни. 

След 17.00 часа на затворената за автомобили улица "Цар Иван Шишман" и в част от улица "Ген. Йосиф Гурко" се караше лонгборд. Разликата между него и скейтборда е тази, че дъската е по-дълга, а както казват експертите в този вид спорт – скейтът се използва повече за трикове, докато лонг-ът за завойчета, за разходки, т.е. по улиците може повече с лонгборд. Улиците всъщност въобще не са подходящи, защото би трябвало да има някои велоалеи или паркове, защото улиците са доста опасни, каза Станимира, която кара лонгборд от около 4 години. Тя разказа, че за съжаление в София има най-малко места за каране, тъй като няма достатъчно велоалеи, а асфалтът в парковете не е много подходящ. 

Днес начинаещите можеха да направят първи стъпки с Wildberries School, а напредналите показаха своите умения на Slide session. Сред тези, които ще карат днес за първи път бе и 10-годишната Руми. Тя смело заяви, че не я е страх да опита, защото вече е падала достатъчно пъти и днес за първи път ще бъде с лонгборд. Според анализа на малкото момиче половината от приятелите й карат "всякакви неща, а другата половина само си седят вкъщи и нищо не правят, и само се присмиват на другите. "Но другите поне ще имат бъдеще", каза момичето и категорично потвърди, че този, който се занимава със спорт ще има бъдеще. 

А на "София диша" не се оплакваше от липса на интерес и традиционният и много познат спорт - тенис на маса. Всъщност улицата днес бе изпълнена с хора и всички можеха да усетят и видят познатите и от други години занимания. Наред с творческите имаше отново и хранителни такива, защото се предлагаха и различни видове храни и напитки. На "Иван Шишман" София можеше дори да диша, а и да похапне и скара, защото имаше и такива предложения.

Днес ул. "Ангел Кънчев" посреща "София диша"

Фестивалът за градска култура „София диша 2015” днес се пренася на ул. „Ангел Кънчев” от 16 до 22 ч. На него щ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София