"Луковмарш" и протестно шествие "Без нацисти по улиците ни!" от НДК в София

6012
"Луковмарш" и протестно шествие "Без нацисти по улиците ни!" от НДК в София
Снимка: БГНЕС

Движението „Антифашистко действие – София“ организира протестно шествие срещу провеждането на „Луковмарш“ под надслов „Без нацисти по улиците ни!“. То ще се проведе на 13 февруари от 12:00 ч. със сборен пункт пред пилоните на НДК.

Същевременно за 13-и пореден път днес в София ще се проведе Луковмарш – възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. Факелното шествие ще започне също от пилоните на НДК в 17.30 часа.

АБВ с категорична позиция против Луковмарш

Алтернатива за българско Възраждане изразява решителното си неодобрение на планирания за 14 февруари Луков марш в София. Както показв...

Организаторите на "Без нацисти по улиците ни!" категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г., предаде bTV.

СБНЛ е организация, която се борила „срещу масоните, евреите и комунистите“, за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма. 

Днешните организатори на „Луковмарш“ – „Български национален съюз“ – се самоопределят като идейни наследници на СБНЛ. Поддържащи приятелски отношения с неонацистката организация „Кръв и Чест“ и парламентарно представената партия „ВМРО-БНД“, те открито разпространяват пропаганда против уязвими малцинства и според организаторите на протестното шествие използват „Луковмарш“ като средство за привличане на младежи в редиците си, както и за публично демонстриране на крайно националистически, неонацистки и антихуманни идеи, информира БГНЕС.

Организаторите на шествието „Без нацисти по улиците ни!“ се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

Кола пламна до НДК, там се събират участниците в Луков марш

Лек автомобил се запали и изгоря в района на Френската гимназия в София в близост до НДК. Черните талази от дим се разнесоха из целия ...

В края на януари срещу провеждането на Луковмарш се обяви ДПС. От партията поискаха кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието

Миналата година Фандъкова не разреши провеждането на Луковмарш, като се позова на писма от ДАНС, МВР и Главна прокуратурата, че мероприятието крие риск за обществения ред. Последователи на идеите на ген. Луков обаче се събраха пред НДК, но бяха ескортирани от полицията до къщата на генерала до парка "Заимов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София