Обикновени хора вземат правосъдието в свои ръце

30205
Обикновени хора вземат правосъдието в свои ръце
Снимка: БГНЕС

Битовата престъпност предизвиква нови, но логични явления – хората сами стават полицаи и вземат закона в ръце.

Поредният случай – в столичния квартал „Лагера”, в блок, в който хората се познават добре, влиза непознат човек. Заснет е и клип на случката – двама младежи се качват и засичат момче, което твърди, че идвало при познат. Момчетата го пребъркват и настояват да разберат какво прави там. Кой ти е познат и приятел, кажи, настояват „пазачите”. Адекватен отговор няма.

Варна излиза с искане за оставки в МВР и прокуратурата заради джебчийките

Проблемът с джебчийките във Варна си остава въпреки усилията на куп доброволци, които опитват да ги спрат, особено в градския транспорт...

„Пазачите” Симеон и Христо разказаха пред Нова телевизия, че полиция не е дошла по случая. Единият от тях си призна, че е ударил лек шамар на момчето, което не е хванато да извършва кражба. Как това момче влезе във вход, който се заключва с автомат, има домофони и се отваря само с ключ или отвътре? За две минути го видяхме как се забави пред вратата и я отвори, разказват заснелите клипчето момчета.

Поисках му личната карта, спонтанно, за което съжалявам, но вече ни омръзна от кражбите. Момчето само си свали раницата и започна да показва какво има в нея, без да сме го карали. Колкото и да се е стъписал младжът, ако има адекватно обяснение, ще ни го каже, добавиха Симеон и Христо. И припомниха, че в раницата имало меден кабел, с който може да се отвори вратата.

Живущите в блока казват, че многократно е имало кражби, но не подават жалби в полицията, защото нищо не се случва. Разчитаме на хора на Христо и Симеон – будни хора, заявяват хората.

Юридическата гледна точка

Граждански патрули се борят успешно с джебчийките във Варна

Във Варна будни граждани са се организирали и буквално нападат и залавят джебчийки, действащи в центъра на града, главно по бул. &bdquo...

Ловци на крадци или хулигани? На този въпрос има отговор – гражданският арест е допустим от закона, заяви адвокат Марин Марковски пред Нова телевизия. Дори при такъв арест можеш да причиниш вреди с оглед адекватното задържане, добави той.

Категорично обаче момчетата нямат право да принуждават когото и да е към действия, които той не иска да извърши. Не може да му искат личната карта, да му искат обяснения, да му пребъркват раничката, обясни Марковски. Ако обаче се докаже, че има приготовление на кражба, граждански арест може да има. Едно е да се хване човек на местопрестъплението, другото е да се подозира, подчерта юристът.

В борбата с престъпността и жертвите трябва да помогнат. Най-малкото е да се подаде жалба – не може жертвата да не опише извършителя, най-малкото се вкарват данните в полицейския масив, каза Марковски. Проблем е какво представлява и нашата полиция – гафовете на МВР почват още на вратата. Влизаш в тъмна, мрачна сграда, чакаш в някоя стаичка някой да ти обърне внимание, разказа юристът.

Хората имат право да се защитават, дори с оръжие, да сътрудничат на полицията. Не трябва да ги демотивираме, категоричен е Марковски, но всичко трябва да е в рамките на закона, защото иначе настъпва хаос.

Грабежите в село Мечка продължават сякаш нищо не се случва

Кражбите в село Мечка продължават да бъдат ежедневие. Типичен пример е домът на баба Здравка, която е барикадирала вратата си с поставе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София