Радан Кънев: Увеличаването на цената на билета е рядко тъпо решение

3504
Радан Кънев: Увеличаването на цената на билета е рядко тъпо решение
Снимка: БГНЕС

Рязко увеличаване на цената на билета и запазване на цената на картата е рядко тъпо и вредно решение. (Да, казвам го като човек, който ползва билет, а не карта). Това решение ще затвърди модела, при който публичният транспорт е само за пенсионери и ученици, съответно - губи десетки милиони - а работещите ползват автомобил. Едва беше започнала обратната тенденция - на работещи, активни хора, които избират градски транспорт. Дай сега да я прекършим... Тук искам да отбележа - допустимо е известно повишение на цената за метрото. Това е мнението на лидера на ДСБ и депутат Радан Кънев, което той е изразил в своя Facebook профил.

Стефан Марков, общински съветник от РБ заяви, че преди да изкаже мнение трябва да се види самият анализ: „За съжаление подходът е такъв, че първо се представя на медиите и после на нас. Ние от вас научаваме какво става в Центъра на градска мобилност.“

Фандъкова: Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които гарантират ...

Не зная дали с вдигане на цената ще се стимулира купуването на картите. Хората не са склонни да дават такава цена, надявам се това да не е окончателното, допълни още Марков пред bTV.

Колегата му Зафир Зарков от ГЕРБ заяви, че за редовно пътуващите винаги ще е по-изгодно да ползват различните видове превозни документи, което им осигурява транспорт под 50 ст. Насърчаваме ползването на дългосрочни документи, това е финансова предвидимост, билетът е ориентиран към случайни пътувания, каза Зарков, който е член на Транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Около 14% са пътувания с билети в градския транспорт, надявам се че 5-6% от тях ще преминат към карти, защото се въвеждат и нови документи. Да си дадем сметка че имаме активна политика на подмяна средства и новия лъч на метрото. През следващата годна очакваме 300 нови превозни средства, за всичко това са необходими средства, напомни Зарков.

Той допълни, че до 1,5 г. се очаква т.нар. тикет система за време и разстояние, за която ще е нужно видео наблюдение, но и тя ще изисква средства. Зарков обеща, че до края на тази година ще се автоматизират кръстовища, които ще осигуряват предимство на градския транспорт.

"Спаси София": Поскъпването на билета без подобряване на услугата е недопустимо

"Спаси София" категорично се противопоставя на мярката за увеличение на еднократния билет за градски транспорт в София. На нарочна пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София