Скулптурата на Цар Самуил с фосфоресциращите очи е пред "Света София"

22699
Скулптурата на Цар Самуил с фосфоресциращите очи е пред "Света София"
Снимка: БГНЕС

Скулптурата на Цар Самуил беше докарана днес (7 юни) пред църквата "Света София" и издигната върху подготвения за целта постамент, предаде Клуб Z.

Утре на това място в 12.00 ч. ще се проведе официална церемония по откриването му. Днес стотици граждани се обърнаха към кмета Йорданка Фандъкова с призив церемонията да бъде отложена. 

Откриват паметника на цар Самуил на 8 юни

Паметникът на цар Самуил ще бъде открит в парковото пространство пред базиликата "Света София" на 8 юни. Това съобщи пред журналисти д-...

Междувременно скулптурата на Александър Хайтов вече е на мястото си. Тя бе докарана и изправена върху постамента. През цялото време главата на Самуил бе увита в предпазен плат, за да не бъде наранена. След като фигурата бе изправена, дойде ред за монтажа и на главата. Накрая паметникът бе покрит в бяло, за да е готов за откриването утре.

"Не сте Сталин да ми заповядвате. Това е естетиката и концепцията, която аз съм определил. Никакви промени не можете да правите. А това, че ще загубите изборите, си е лично ваш проблем." С тези думи Александър Хайтов, авторът на паметника на цар Самуил, се обърна по-рано през деня към заместник-кмета на София по културата Тодор Чобанов в ефира на "Нова телевизия". Видя се как скулпторът спори с Чобанов по телефона дали очите на паметника на Самуил да светят през нощта. 

"Има един премерен ефект в погледа на Самуил - нощно време, при запалено осветление и насочено срещу него, до "Света София", очите леко ще фосфорисцират. Те са като живи", каза Хайтов, цитиран от Offnews.

"Това е много интересен ефект, който не е правен никога в света. Тях просто ги е страх в момента, че ще се уплаши народът и няма да им гласува нов мандат. Ако някой ще се провали, това съм лично аз - ще ме оплюят, целият народ ще каже да се махнат тези очи. Тогава ще отида лично аз да ги счупя горе, каза скулпторът. 

Изложба, посветена на цар Самуил, беше открита във Варна

Изложбата „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст – българският цар Самуил” беше открита в зала „Север&rdq...

"Никой не може да се бърка на автора как да си довърши нещата. Един от двамата ще стане за резил, това е ясно. Хайде да видим кой ще стане за резил!", завърши телефонният си разговор Хайтов със заместник-кмета на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София