"Спаси София" поиска от прокуратурата да се намеси в защита на кино "Възраждане"

4843
"Спаси София" поиска от прокуратурата да се намеси в защита на кино "Възраждане"

Неправителствената организация "Спаси София" е внесла сигнал до прокуратурата заради законосъобразността на започналото разрушаване на сградата на бившето кино "Възраждане" - там, където е популярното заведение "Син Сити". До решението се е стигнало след официален отговор на Министерството на културата относно случващото се.

В отговора, който нашият екип получи, директорът на Инспектората за опазване на културното наследство арх. Д. Добрева-Ангелова ни информира, че са установени няколко нарушения на действащия Закон за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата, посочват от "Спаси София".

Точно както в Пловдив, в Харманли също са бутнали културен паметник

Съборените паметници на културата вече трайно влизат в черната картина на песимизма, която все по-често се оформя в информационния пото...

Още през 2003 г. със заповед на тогавашния главен архитект на София е одобрен план за изменение на Подробния устройствен план, позволяващ строителството на „административна сграда“ на мястото на кино „Възраждане“ без да е съгласуван с Института за паметниците на културата. Въпреки че сградата е паметник на културата и част от архитектурен ансамбъл, проверката на Министерство на културата е установила, че част от конструкциите ѝ са били разрушени или демонтирани без това да е съгласувано с институциите по реда на действащото законодателство. Последното установено нарушение касае внесен в администрацията на район „Възраждане“ проект за „административна сграда“, която трябва да изникне на мястото на кино „Възраждане“, както предполага незаконния Подробен устройствен план. Този проект също не е съгласуван с Министерство на културата, по реда на Закона за културното наследство.

„За извършените нарушения в защитена територия, по смисъла на ЗКН са уведомени Дирекция „Общински и строителен контрол“ – СО и Дирекцията за национален строителен контрол, за предприемане на по-нататъшни действия“, информират от Министерство на културата "Спаси София".

"Покрай скандалния случай с тютюневия склад в гр. Пловдив, с дългогодишното умишлено разрушаване на Захарна фабрика в София и редица други паметници на културата, които изчезнаха завинаги от градовете ни, общественото внимание е концентрирано в темата и най-накрая започна да придобива нужната непримиримост, за да започне да изисква решения и санкции от институциите. Време е те да отговорят на тази обществена нагласа и да започнат да работят за обществения интерес. Очакваме от Главния прокурор Сотир Цацаров да проведе пълно разследване и да изправи виновниците за поредното посегателство над паметник на културата пред съда", казват от "Спаси София".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София