В "Орландовци" готвят нов протест*

14498
В "Орландовци" готвят нов протест*
Снимка: БГНЕС

Засега обстановката в „Орландовци” обстановката е по-спокойна, но хората се заканват, че довечера ще има нов протест.

Снощи около 200 души от квартала излязоха и блокираха улица „Мара Бунева” заради съботния инцидент, при който след побой пострадаха седем души. Шествието тръгна от читалището в квартала. Хората се опитаха да влязат в ромската махала, като само присъствието на полиция предотврати сблъсък. Ромите в махалата се въоръжиха с мотики и лопати, за да се защитят. Цели четири часа протестиращи и полицаи се дебнеха и накрая хора от шествието успяха да пробият кордона и да целят с камъни и димки къщите на ромите. Съответно дойде и ответен залп.

Двама в ареста след боя в "Орландовци", страх сред пострадалите за готвена разплата

Двама братя са задържани заради масовия бой с участието на българи и роми снощи в столичния квартал "Орландовци", предаде БГНЕС. Сбива...

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви пред Нова телевизия, че и от едната, и от другата страна имало „известни на полицията хора”.

Не искаме политически скандал и провокатори, казаха хора от протеста. Трябва да има вариант какво се прави с циганите – ще се изселват ли, ще си продават гласовете ли, ще ни бият ли, добави един от протестиращите. Доста от мненията са крайни – отделен квартал за ромите. А през цялата нощ към квартала се стичаха полиция и жандармерия.

Имаше информация, че са пращани SMS-и към футболни хулигани, които да дойдат и да предизвикат ескалация на напрежението. Досега обаче твърди доказателства за такава организация липсват. Тепърва и полицията ще дава повече информация за ситуацията в столичния квартал.

Обясненията на МВР

От "Орландовци": Крият за състоянието на бития от роми младеж заради изборите

Властите крият информация за случая с побоя в столичния квартал „Орландовци”. Това заяви читател на Actualno.com. Според и...

Според главен комисар Христо Терзийски няма информация политически партии да са стоели зад снощния протест. Освен тримата вече арестувани, за които беше съобщено, рано тази сутрин е задържан още един заподозрян за боя в събота вечерта, издирва се и още един човек, разпознат от свидетели.

Стана ясно и, че полицията е премахнала 9 незаконни постройки при улиците "Градините" и "Старата воденица". Правят се и още проверки.

От МВР излязоха и с тезата, че хората от квартала не трябвало да окуражават "приходящи елементи" и всъщност следвало дори да им пречат да се намесват в протестите, защото след като напрежението падне, тези "пришълци" нямало да живеят в "Орландовци". Отделно беше дадено и дежурното обяснение, че по статистика нямало толкова много сигнали за кражби и престъпления в квартала, като беше упоменато, че на вечер имало по 10-15 сигнала за вдигане на шум и нарушаване на обществения ред, което било нормално за голяма София.

За самия протест от МВР заявиха, че нямало един организатор или група организатори, което затруднявало комуникацията. Имаме данни за участвали футболни хулигани, подчертаха от полицията и заявиха, че в социалните мрежи излезли клипчета на хора с брадви и тояги.

Бой в "Орландовци" между роми и българи заради силна музика

Масов бой избухна късно снощи в столичния квартал "Орландовци" между роми и българи. Причината, точно както и в Гърмен - силна музика и...

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София