В столичната "Св. Иван Рилски" вече ще има апаратура за радиохирургия и радиотерапия

18641
В столичната "Св. Иван Рилски" вече ще има апаратура за радиохирургия и радиотерапия

Единствената по рода си за Източна Европа апаратура за радиохирургия и лъчелечение ще заработи в столичната болница "Св. Иван Рилски" от есента. Лечението и операциите с кибернож ще бъдат финансирани изцяло от НЗОК, информира БНР.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на здравеопазването Петър Москов подписаха днес договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на апаратура за радиохирургия и радиотерапия в МБАЛ "Св. Иван Рилски", предаде "Фокус".

Смартфон приложение подобрява връзката пациент-лекар в Русе

Ново приложение за смартфони ще подобри връзката между пациенти и лекари в Русе, съобщава topnovini.bg. То предстои да бъде въведено в ...

"Апаратурата в "Св. Иван Рилски" ще върне стотици наши пациенти от Турция да се лекуват у нас", каза директорът на болницата д-р Мариета Райчева. "Апаратът предполага лечение с радиохирургия, лъчелечение, тумори от 1 милиметър до 30 сантиметра. Всеки пациент, който е с тумор, подходящ за лъчелечение, ще може да бъде лекуван на този апарат. Специалисти има, но апаратурата е такава, че задължително има обучение и то ще бъде по времето на изграждането и доставката на апарата", каза тя. 

"Разходите за лечение в чужбина са около 500 млн. на година, като само за Турция заминават по 100 души на месец, заяви министър Петър Москов. "Няма никаква възможност лечението с тази апаратура да бъде свързано с доплащане на даден пациент", подчерта той. 

В рамките на проекта ще се обучават и лъчетерапевти, неврохирурзи и медицински физици в западни рефернетни центрове.

Павлова поясни, че ОП "Регионално развитие 2007-2013 г." е започнала извън стандартното финансиране, с което са предоставили безвъзмездно финансиране по най-различни проекти, включително и в сектор "Здравеопазване" и уточни, че в него инвестициите са около 280 млн. лева за държавните болници, за доставка на високотехнологично оборудване със специален фокус върху онкологията. Тя заяви още, че паралелно с това, както изискват и регламентите, са създали и финансов инструмент с името "JESSICA", който е бил създаден с частично финансиране по линия на ОП "Регионално развитие". Тя добави, че в този инструмент инвестициите са били 33 млн. евро, разпределени в два фонда - Фонд за градско развитие на София и Фонд за градско развитие за останалите 6 най-големи градове на територията на страната.

Модернизират болницата в Трявна

Община Трявна закупи апаратура за модернизация на болницата в града. От местната хазна са отделени 37 890 лв, съобщава Дарик нюз. След...

Регионалният министър съобщи още, че до момента имат приключени три проекта за столични болници - Първа МБАЛ - София, за Първа АГ болница и за Четвърта МБАЛ - София, които са на стойност 1,5 млн. лева. Павлова отбеляза, още, че с това болнично оборудване България ще има завършен цикъл.

По думите ѝ, Фондът за устойчиво градско развитие на София по линия на "JESSICA" предоставя дългосрочно нисколихвено кредитиране, а целта е чрез предоставения ресурс да се привлече допълнителен ресурс и да се утрои размерът на сумата. Тя съобщи, че в новия програмен период има 370 млн. лв, като досега сумата е била 66 млн. лв за всички фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София