Грубият строеж на метростанцията при Летище София е готов

173160
Грубият строеж на метростанцията при Летище София е готов
Снимка: БГНЕС

На 1 август /петък/ започва разширението на втората линия на метрото от станция "Джеймс Баучер" до метростанция "Витоша" на ул. "Сребърна" в кв. "Хладилника", което ще бъде завършено на 1 юни 2016 година. Информацията съобщи днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери строителството на метрото при Летище София.

Грубият строеж на метростанцията при аерогарата е готов, правят се покривните конструкции. Започва оформянето на салона на станцията - единственият в столицата, в който ще има живи дървета, обясни Фандъкова. През септември се очаква да приключи полагането на релсовия път, а през април 2015 г. строителството ще бъде окончателно завършено, информира БТА.

Тази седмица започва строежът на метрото под бул. "Черни връх"

На 1 август започва отложеното от пролетта строителство на метрото по столичния бул. „Черни връх“. Новата отсечка на подзем...

За по-малко от 20 минути хората ще могат да стигат от летището до центъра, отбеляза кметът.

По повод разширението на метрото до ул. "Сребърна" Фандъкова съобщи, че отсечката ще е с дължина 1,3 км и ще включва една подземна метростанция с изходи на кръстовищата на бул. "Черни връх с ул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна", и с ул. "Филип Кутев" /бъдещия бул. "Тодор Каблешков"/.

Строителството ще струва 16,7 млн.евро, което по думите на кмета е най-ниската стойност за подземен участък от изградените отсечки на метрото в София. Строителството ще се извършва по нов австрийски тунелен метод без да се разкрива терена.

Прогнозното увеличение на пътниците на метрото след завършване на участъка е 28 хиляди пътници дневно.

Участъкът от метрото до Летище София е готов наполовина

Участъкът на метрото от булевард „Цариградско шосе” до Летище София е завършен наполовина. Това заяви днес кметът на столиц...

Ще има затруднения на движението в района до неговото възстановяване през септември 2015 г., когато ще продължат довършителни работи в метростанцията. От 1 август автомобилите ще се движат в едното платно двупосочно по бул. "Черни връх" - в участъците от ухото на трамвая до ул. "Сребърна" и след нея до ул. "Филип Кутев", обясни кметът. Тя призова преминаващите граждани да използват алтернативни трасета като "Симеоновско шосе" и "Драган Цанков".

Живеещите в района ще могат да получат талон за безплатно паркиране в буферния паркинг при метростанция "Джеймс Баучер".

Неслучайно изчакахме да пуснем движението при Семинарията, за да може трафикът от Южна дъга да минава през „Симеоновско шосе”, бул. „Драган Цанков”, а след 15 септември се освобождава напълно бул. „Цариградско шосе”. През април 2015 година ще бъдат пуснати двата участъка, които се изграждат в момента , а на първи юни 2016 година трябва да бъде готов и участъкът по бул. „Черни връх”. Дотогава всички вярваме, че ще сме започнали третата линия на метрото, така че отново строителството да не спира, за да разширяваме постепенно линиите на метрото. Това стана ясно от думите на Фандъкова, информира "Фокус".

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София