Лорита Радева: В Борисовата градина не трябва да се строи

10691
Лорита Радева: В Борисовата градина не трябва да се строи
Снимка: Elena Chochkova

Категорични сме по отношение на това, че в "Борисовата градина" не следва да се допуска ново строителство. Това каза пред журналисти на пресконференция относно плана за "Борисовата градина", Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда към СОС, съобщи Агенция „Фокус“.

„Категорични сме, че парк "Борисова градина" е парк с приоритет върху обществения достъп и принадлежността му към културно-историческото наследство. Затова всички дейности, които искаме да се случват в парка, трябва да бъдат първо в посока на запазване на характеристиките на паметник на градинско-парковото изкуство, без присъствие на обекти, които са неприсъщи за такъв тип територии“, заяви тя. „Надявам се, че споделяме всички мнението, че там, където разхождаме децата си и те играят, трябва да имаме свобода на движение, заяви тя по повод автомобилния достъп до парка и добави, че се цели да няма преплитане в алеите, където се движат децата да бъдат създавани условия за рискови ситуации“, посочи още Радева.

СДВР призовава за съдействие по случая с убийството в Борисовата градина

"Колегите работят денонощно: и събота, и неделя. Всеки един от тях има силна мотивация случаят да бъде разкрит. Колегите изживяват слу...

Тя подчерта факта, че в момента са на един от етапите за постигането на тези цели. „Предстои ПУП, с който очакваме механизмите, които са заложени и в нашите препоръки, да гарантират обществения характер“, добави тя. По думите й, съществува реална възможност ПУП-а да реши проблемите с различната собственост в парка, като определи публични функции дори на обектите, които в момента се намират в частни терени.

„Тук говорим за възстановяване функцията на къпалнята Мария Луиза, за премахване на „Капитолия“ , възстановяване функцията на летния театър и др.“, уточни тя. „Обединени са позициите на всички представители на СОС по отношение на обявените препоръки“, категорична беше тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София